Studie- en Thesistips > Studietips algemeen

Dyslexie: Thesis schrijven en studeren

Veel studenten met dyslexie ervaren moeilijkheden bij het studeren en het schrijven van hun Thesis. Het kost vaak extra moeite om delen te lezen en het geheel te zien, en daar doe jij vaak langer over dan een medestudent. Daarnaast heb je vaak een andere manier van informatieverwerking en werk je mogelijk minder gestructureerd. Dit kan uiteraard erg frustrerend zijn en het kan zelfs voorkomen dat u vertraging oploopt. Dat is jammer en wij helpen u graag!

Ook studenten die naast dyslexie last hebben van bijvoorbeeld ADD, een chronische ziekte, autisme, een lichamelijke beperking of psychische problemen kunnen wij bijstaan.

Wij bieden altijd maatwerk en bieden jou als student met dyslexie de volgende voordelen:

Je persoonlijke Thesisbegeleider die samen met jou in kleine stapjes en een duidelijke planning alles oppakt

Gratis een vrijblijvend intakegesprek en advies op maat, hierbij kijken we ook naar jouw studiegedrag en patronen

Jarenlange ervaring in de begeleiding van studenten met dyslexie, snel het overzicht terug

Een vaste taaldeskundige die jouw stukken daarnaast nakijkt op taal (spelling, grammatica, interpunctie en zinsopbouw)

Vaste afspraken; bijvoorbeeld op locatie afgewisseld met online stukken nakijken

Tips voor dyslexie

Hier zijn alvast enkele tips voor het omgaan met dyslexie. Wist je dat veel studenten met dyslexie ook faalangst hebben? Je kunt dus ook onze tips voor faalangst doorlezen.

 Deel alles op in kleine opdrachten. Als je dyslexie hebt, kost het meestal meer moeite dan een medestudent om iets op papier te zetten. Probeer daarom steeds alles op te delen in kleinere taken. Beloon jezelf bij het afronden van deze kleine taken, bijvoorbeeld met je favoriete drankje, een bioscoopuitje, of een lekkere lunch. Door dit te doen, kun je je aandacht beter richten en zul je merken dat je meer motivatie krijgt. Een handig hulpmiddel hierbij is een weekplanning waarin je per dag alle activiteiten Topscriptie.

 Focus op het hier en nu en ontspan. Jij ervaart extra stress, want wanneer je veel spanning of stress ervaart, schakelt het taalgebied in je hersenen bijna uit. Daarom is het uiterst belangrijk om niet te veel stress te ervaren en er goed mee om te gaan. Op YouTube zijn veel goede ontspannings- en meditatieoefeningen te vinden. Probeer zelf uit wat voor jou prettig is. Het belangrijkste is dat je dit regelmatig en bij voorkeur dagelijks op een vast moment oefent. Het oefenen via YouTube hoeft niet lang te duren; een paar minuten per dag zijn vaak al voldoende. Als je dieper wilt ingaan op ontspanningstechnieken, kun je overwegen om een mindfulness-cursus te volgen. Wetenschappelijk is aangetoond dat dit kan leiden tot minder stress en meer positieve emoties. Zorg ook in je dagelijks leven voor voldoende ontspanning; luister naar fijne muziek, gun jezelf een ontspannend bad met een goed boek, maak regelmatig wandelingen, doe aan sporten of fietsen.

 Focus op datgene wat goed gaat en falen mag. Je hebt dyslexie en dat brengt uitdagingen met zich mee, maar er zijn altijd ook positieve aspecten te benoemen. Probeer niet te veel te focussen op de moeilijkheden die je ondervindt, maar herken ook de vooruitgang die je boekt en formuleer positieve gedachten. Als je bijvoorbeeld je plan van aanpak niet hebt gehaald, is dat teleurstellend, maar je hebt er ook van geleerd en met de feedback weet je nu beter hoe je het kunt verbeteren. Belangrijk is dat je jezelf niet te veel met medestudenten vergelijkt.

 Breng structuur aan en zoek goede hulp.Het blijkt dat studenten met dyslexie vooral in de winter vaak minder energie hebben. Dit kan leiden tot problemen zoals verminderde concentratie, voortdurende vermoeidheid, verhoogde inspanning voor alledaagse taken en uitstelgedrag. Het is dan belangrijk om regelmatig naar buiten te gaan en te bewegen. Daarnaast is het essentieel om een goed ritme en structuur te handhaven. Door dagelijks een vast ritme te volgen en bepaalde blokken voor studie in te plannen met duidelijke taken en activiteiten, kan dit vaak beter beheersbaar worden.

 Het is oké om hulptroepen in te schakelen. Het is soms moeilijk om een Thesis te schrijven, realiseer jezelf dat het oké om hulp te vragen wanneer je even vastzit. Wie heeft gezegd dat je alles alleen moet doen?

Een goede studiecoach/ Thesisbegeleider kan je hierbij helpen. Een goede coach kan je helpen bij jouw vragen, een goede planning, meer zelfvertrouwen en motivatie!

Eigenaresse van Topscriptie en studiecoach Mirjam de Winter is cum laude afgestudeerd in de klinische psychologie en marketing. Zij heeft een passie voor het begeleiden van studenten met dyslexie tijdens hun studie en afstudeerfase. Samen met een aantal andere gespecialiseerde Thesisbegeleiders begeleidt zij jaarlijks honderden studenten met dyslexie bij hun studie en Thesis.

Heb jij dyslexie en wil jij graag je studie en/ of Thesis tot een goed einde brengen?

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Lees verder

Motivatie afstuderen

Alles over

Studietips algemeen