Skip to content

Studie- en Thesistips > 2. Theoretisch kader Thesis schrijven

Theoretisch kader schrijven

Thesistips Alle onderwerpen

Heb je moeite met het opstellen van je theoretisch kader? Dit is een belangrijk onderdeel van je Thesis, want zonder een goed theoretisch kader (of theoretisch kader) kun je bijvoorbeeld geen goed praktijkonderzoek doen. Een goed theoretisch kader is een solide basis voor het voltooien van je Thesis. Veel studenten vinden het lastig, het grootste probleem is vaak een goede structuur of het niet kunnen vinden van de juiste informatie. Hieronder geven we je graag wat tips en als je er dan nog niet uitkomt, schakel dan onze professionele Thesisbegeleiding in zodat je eindelijk je theoretisch kader kunt voltooien!

Theoretisch kader schrijven

Relevante bronnen

De eerste stap in het schrijven van een theoretisch kader is het zoeken en lezen van relevante literatuur zoals (wetenschappelijke) artikelen, boeken en publicaties. Een theoretisch kader is een overzicht van alle bestaande relevante literatuur over je Thesisonderwerp. Je moet niet alleen aangeven wat de bekende resultaten zijn, maar ook wat er nog onbekend (en dus nog niet onderzocht) is over je onderwerp.

Maar hoe vind je nu de juiste bronnen?

Realiseer je dat er maar weinig bronnen zullen zijn die identiek zijn aan je Thesisonderwerp. Dat kan ook niet anders, want elk Thesisonderwerp is uniek en je doet meestal onderzoek naar iets dat nog nooit eerder is onderzocht. Het is daarom belangrijk om literatuur te vinden die nauw verwant is aan je onderwerp. Probeer literatuur te vinden die specifieker en breder is dan je onderwerp, evenals literatuur over hetzelfde onderwerp als dat mogelijk is. Je kunt alles opslaan in een map op je computer, om aan het eind van je zoektocht te selecteren.

Nadat je alle literatuur hebt verzameld, is het belangrijk om een keuze te maken en alleen de literatuur te selecteren die daadwerkelijk relevant is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door eerst te scannen (of het abstract te lezen) om te zien of het interessant genoeg is om te lezen. Het lezen van alle bronnen kost tijd, dus het is handig om vooraf de belangrijkste resultaten op te schrijven of te markeren. Je kunt dit ook bijhouden met een programma zoals Mendeley . Probeer tijdens het lezen voor jezelf verbanden te leggen tussen onderzoeken, zodat je later makkelijker kunt schrijven. Als je alles gelezen hebt, komt het belangrijkste gedeelte: het schrijven.

Tips bij het schrijven van een theoretisch kader

Veel studenten willen het theoretisch kader te snel afronden en nemen er te weinig tijd voor. Probeer allereerst voldoende tijd in te plannen om alles te lezen en bij te houden. Mocht je hulp willen bij de structuur van je Thesis dan kun je onze pagina hierover allereerst eens lezen.

Tips voor het opzetten en schrijven van je theoretisch kader:

Vanuit je onderzoeksvraag kun je vaak op relevante zoektermen komen;

Zodra je eenmaal literatuur hebt gevonden, let dan eens op de termen die zij gebruiken en gebruik dit als nieuw zoekwoord. Tevens kun je eens in de literatuurlijst van interessante literatuur die je hebt gevonden kijken om weer nieuwe literatuur te vinden;

In veel databanken en in Google Scholar kun je ook selecteren op jaartalen, recente artikelen zijn vaak interessanter en dit kun je dan ook selecteren middels de jaartallen;

Studeer je aan een Hogeschool onderwijsinstelling? Je kunt dan vaak op de Erasmus Universiteit een dagpas aanvragen om in de universiteitsbibliotheek te zoeken (zowel online als offline);

Combineer alle zoektermen op verschillende manieren, in het Engels én België en ga op zoek naar synoniemen;

Probeer in kleine stapjes te werken; start met het maken van een indeling van het hoofdstuk, probeer subparagrafen een naam (subonderwerp) te geven en de hoofdlijnen te zien. Lees eventueel onze pagina eens over het opbouwen van de structuur;

Vervolgens start je met het invullen van het eerste subonderwerp en pak je er alle relevante literatuur weer bij. Begin te schrijven met een alineau en probeer dit vervolgens verder uit te breiden zodat de hele paragraaf is gevuld, waarna je ook de andere subparagraven gaat schrijven. Al schrijvende kun je vaak stukken weer aanpassen.

Bovenstaand advies is natuurlijk algemeen en nog niet toegespitst op jouw onderwerp. Heb je moeite met het vinden van een oplossing en wil je specifieke persoonlijke hulp bij je theoretisch kader?

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Lees verder

Literatuuronderzoek tips

Alles over

2. Theoretisch kader Thesis schrijven

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?