Skip to content

Thesis herkansen? 7 tips

Heb je een herkansing voor je Thesis? Een Thesisherkansing komt vaak onverwacht en je hebt een aantal weken (en soms maanden) de tijd om je afgewezen Thesis te herzien. Het herplaatsen van een Thesis komt vaker voor dan de meeste studenten denken, je bent zeker niet de enige! Let op: bij de meeste cursussen kun je slechts één keer je Thesis herkansen (waarna je vaak opnieuw moet beginnen). Het is daarom van groot belang dat je er alles aan doet om voor je Thesis te slagen.

Vaak heb je recht op begeleiding vanuit school bij het herkansen van je Thesis. Of je recht hebt op begeleiding (en op welke begeleiding) verschilt per onderwijsinstelling. Sommige studenten moeten hun herkansing zonder hulp herschrijven en andere studenten krijgen hierbij begeleiding. Kijk goed naar de regels en richtlijnen van jouw universiteit, hogeschool of opleidingsinstituut om precies te weten wat jouw rechten en mogelijkheden zijn bij het herkansen van je Thesis.

Heb je recht op begeleiding bij het herkansen van je Thesis?

In veel gevallen heb je recht op begeleiding, bijvoorbeeld van je eigen docent. Ook is het mogelijk dat je samen met andere studenten die een herkansing moeten doen, een workshop of training volgt. Loop je tegen specifieke knelpunten aan, zoals faalangst of (academische) schrijfvaardigheid? Hiervoor worden soms aparte workshops en schrijfondersteuning georganiseerd.

Ga eerst een gesprek aan met je docent: zorg ervoor dat je de ingevulde beoordelingsformulieren (bij beide beoordelaars) hebt opgevraagd. Tijdens het gesprek kun je dan verder vragen stellen over wat zij onvoldoende vonden en graag anders willen zien (wat zijn de verbeterpunten in mijn Thesis?). Zo krijg je goed inzicht in wat er verbeterd moet worden aan je Thesis. Spreek ook een duidelijke deadline af en bevestig bij voorkeur de gemaakte afspraken per e-mail.

thesis herkansen? 7 tips

Hoe kun je het beste jouw afgekeurde Thesis herzien?

We geven je alvast 7 goede tips voor het herschrijven van je Thesis:

  1. Neem afstand/ een pauze: Nadat je de eerste versie van je Thesis hebt voltooid, is het belangrijk om even een pauze te nemen. Natuurlijk ben je teleurgesteld dat je het niet hebt gehaald en die teleurstelling en stress maken vaak dat je zaken niet helder ziet. Geef jezelf wat tijd om er weer met een frisse blik naar te kijken, nieuwe inspiratie te vinden en los te komen van de tekst. Geef niet op en hou voor ogen waar je het allemaal voor doet: je diploma ligt binnen handbereik!
  2. Maak een duidelijk revisieplan: Voordat je begint met herschrijven, is het handig om een duidelijk revisieplan op te stellen. Identificeer de belangrijkste gebieden die aandacht nodig hebben (op basis van de beoordelingsformulieren en het gesprek), zoals de structuur, de analyses, argumentatie/ onderbouwing, grammatica en stijl. Door een plan te hebben, kun je gefocust en efficiënt werken.
  3. Controleer de structuur en je bronvermelding: Besteed aandacht aan de structuur van je Thesis. Zorg ervoor dat je een duidelijke introductie hebt waarin je het onderwerp, de onderzoeksvraag en het doel van de Thesis uiteenzet. Controleer of de hoofdstukken logisch op elkaar volgen en of de conclusie effectief de belangrijkste bevindingen samenvat. Bij een Thesis herkansing maak je vaak aanpassingen door je hele Thesis heen. Het is dan ook belangrijk om je bronvermelding goed bij te houden. Gebruik je nieuwe bronnen? Noteer deze bronnen dan direct in je bronnenlijst in de juiste citatiestijl (bijvoorbeeld APA). Hiermee voorkom je ook plagiaat.
  4. Versterk je argumentatie: Ga kritisch door je argumentatie heen en zorg ervoor dat je elke bewering voldoende ondersteunt met betrouwbare bronnen en bewijsmateriaal. Indien nodig ga je op zoek naar extra bronnen om meer diepgang te creëren. Zorg altijd voor zo recent mogelijke bronnen! Controleer of je redenering helder en overtuigend is en of je alle tegenargumenten hebt weerlegd.
  5. Verbeter de taal en stijl: Besteed aandacht aan de taal en stijl van je Thesis. Controleer op grammaticale fouten, spellingfouten en onduidelijke zinnen. Zorg ervoor dat je academische taal gebruikt, vermijd informeel taalgebruik (zoals ”ik” of ”mijn”) en wees consistent in je schrijfstijl. Vind je dit lastig? Laat dan je Thesis nakijken.
  6. Wees kritisch op jezelf: Wees niet bang om kritisch naar je eigen werk te kijken. Stel jezelf vragen zoals: Is mijn argumentatie overtuigend genoeg? Is mijn onderzoeksmethode voldoende gedetailleerd beschreven? Zijn er gaten in mijn redenering? Door zelfkritisch te zijn, kun je de zwakke punten van je Thesis identificeren en verbeteren.
  7. Vraag feedback: Tot slot is het zeer waardevol om feedback te vragen aan anderen. Laat je Thesis lezen door je begeleider, medestudenten of bijvoorbeeld een externe Thesisbegeleider. Zij kunnen nieuwe inzichten bieden, eventuele fouten opsporen en suggesties doen voor verbetering.

Is jouw Thesis onterecht afgekeurd?

Misschien ben je het niet eens met de beoordeling. Of misschien zijn er (persoonlijke) omstandigheden die hebben meegespeeld (waardoor je misschien recht hebt op uitstel?)? Als je door ziekte of andere bijzondere omstandigheden vertraging hebt opgelopen, heb je soms recht op een extra herkansing of extra begeleiding. Vraag dit altijd even na bij je studieadviseur.

Wanneer je het idee hebt dat jouw Thesis onterecht is afgekeurd (of je niet de juiste begeleiding hebt ontvangen waar je recht op hebt), kun je overwegen om bezwaar te maken bij de examencommissie. Je kunt bij ons een second opinion aanvragen.

Herschrijven kost tijd en moeite, maar door deze tips toe te passen en je Thesis te herzien op basis van de feedback, kun jij hopelijk je Thesis afronden en verdedigen.

Wil je hulp van een ervaren specialist bij het herschrijven van je Thesis?

 

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader
Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?