Skip to content

Studie- en Thesistips > 1. De start van je Thesis

Opbouw van je Thesis: hoe krijg je structuur?

Thesistips Alle onderwerpen

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het creëren van een goede Thesisstructuur? Je bent niet de enige! Volgens de begeleiders van Topscriptie is het ontbreken van een goede Thesis opzet, samenhang en structuur het meest voorkomende probleem waar studenten tegenaan lopen bij het schrijven van een Thesis. Het logisch ordenen van alle informatie en het correct indelen van de hoofdstukken blijkt een lastige klus. Hoe kun je structuur krijgen in je Thesis opzet? Waar begin je, voor welke opbouw kies je en hoe krijg je die heldere rode draad in je Thesis? Topscriptie zet de zaken voor je op een rij!

Hulp, mijn Thesis heeft weinig structuur!

Je hebt een onderzoek uitgevoerd. Je hebt veel informatie verzameld uit allerlei bronnen. Je kunt een aantal conclusies trekken. Goed! En nu moet er een Thesis geschreven worden; een Thesis met een duidelijke rode draad en structuur alstublieft! Waar begin je in hemelsnaam en hoe kun je je Thesisverhaal het best opbouwen? Het ordenen van alle informatie en het maken van een logische indeling van je Thesis is misschien wel het moeilijkste onderdeel van je Thesisproces.

 

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Wat is de opbouw van een Thesis?

Een goede Thesis is vaak opgebouwd uit een aantal vaste onderdelen. Let op: meestal gelden er op een hogeschool, faculteit, instituut of opleiding een aantal regels betreffende de gewenste structuur van een Thesis. Informeer hiernaar! Een Thesis heeft in het algemeen vaak de volgende indeling:

Titelpagina/omslag

Hoofdstuk 1. Inleiding

Hoofdstuk 4. Resultaten

Hoofdstuk 6. Aanbevelingen

Literatuurlijst

Bijlagen zoals kernbegrippen, de gehele enquête/ interviewlijst etc.

Hoe zorg je voor een goede structuur en opbouw van je Thesisverhaal?

Veel studenten beginnen lukraak met schrijven en raken al doende de rode draad kwijt, waardoor de teksten niet logisch zijn opgebouwd. Welke fouten komen de begeleiders van Topscriptie regelmatig tegen in de structuur van een Thesis en hoe kun je deze fouten voorkomen?

Oplossing: houd bij het schrijven van elk stuk tekst voortdurend de vraagstelling in je hoofd. Beantwoord bepaalde informatie niet (deels of geheel) de hoofdvraag of één van de deelvragen? Vraag jezelf af of je niet teveel uitweidt en kies er eventueel voor die informatie te schrappen. Elk stuk tekst moet toewerken naar een (deel van het) antwoord op één van de vragen!

Fout: een stuk tekst is niet logisch opgebouwd.

Oplossing: werk in je teksten altijd: – van vroeger naar nu – van theorie naar praktijk(voorbeeld) – van oorzaak naar gevolg of resultaat – van algemeen naar detail – van probleem naar oplossing – van norm naar uitzondering

Fout: indeling op grond van meerdere principes (door elkaar). De onderdelen binnen een hoofdstuk of paragraaf zijn daardoor niet van dezelfde orde.

Oplossing: kies per niveau voor een chronologische, geografische, methodische of thematische indeling. Deel de verschillende paragrafen in volgens hetzelfde principe. Gebruik op hetzelfde niveau niet meerdere indelingsprincipes.

Fout: hetzelfde onderwerp komt terug op meerdere niveaus.

Oplossing: benoem een onderwerp tot hoofdstuk, paragraaf of sub-paragraaf. Een onderwerp kan niet als paragraaf behandeld worden en een hoofdstuk later nog eens als sub-paragraaf worden behandeld.

Fout: een hoofdstuk heeft maar één paragraaf. Of: een paragraaf heeft maar één sub-paragraaf.

Oplossing: een onderwerp moet minstens in twee rubrieken onderverdeeld worden. Een onderverdeling waarbij maar één sub-paragraaf ontstaat is overbodig. Laat de onderverdeling weg, of voeg een volledig nieuwe rubriek toe.

Hoe krijg je structuur in je Thesis?

Hoe krijg je een logische indeling en structuur in je Thesis? Houd je vast aan het volgende stappenplan:

 1. Stel een duidelijke hoofdvraag. Doel van je Thesis: het antwoord formuleren.
 2. Splits de hoofdvraag op in deelvragen (dit geldt met name voor Hogeschool Thesis, bij wo Thesis is er vaak een onderzoeksvraag gevolgd door hypotheses)
 3. Maak een voorlopige inhoudsopgave op basis van je deelvragen.
 4. Deel de hoofdstukken op in paragrafen. Kies per hoofdstuk voor een chronologische, geografische, methodische of thematische indeling.
 5. Eventueel: deel de paragrafen op in sub-paragrafen.
 6. Plaats de gevonden informatie/resultaten bij de juiste (sub-)paragraaf.
 7. Schrijf de hoofdstukken op basis van de inhoudsopgave. Werk steeds toe naar een antwoord op de hoofdvraag of één van de deelvragen! 
 8. Schrijf (nu pas) de inleiding met daarin het doel en je Thesis opzet.
 9. Schrijf de conclusie: beantwoord de hoofd- en deelvragen. Vervolgens schrijf je de discussie en aanbevelingen.
 10. Schrijf de samenvatting en het voorwoord
 11. Nummer de hoofdstukken, paragrafen en eventuele sub-paragrafen.
 

Structuur in je Thesis of een goede Thesis opzet nodig? Topscriptie helpt!

Ben je de rode draad in je Thesis echt kwijt? Geen idee hoe je je verhaal het best kunt opbouwen? Wil je graag hulp bij een goede Thesis opzet? Topscriptie helpt je graag met een goede Thesisstructuur of Thesisonderwerp! Onze begeleiders kunnen putten uit een jarenlange ervaring met het begeleiden van het Thesisproces. Wij hebben voor elke studierichting specifieke experts in huis. Samen met jou kijkt jouw persoonlijke Topscriptie begeleider naar jouw Thesisproces en de indeling, structuur en een goede Thesis opzet. Je krijgt overzicht en kunt stapsgewijs je Thesis afronden. Ook op onze pagina Thesistips vind je meer tips over de structuur en opbouw van je Thesis.

Onze ervaren begeleiders staan voor je klaar! Bel of mail Topscriptie. Met de hulp van jouw persoonlijke Topscriptie begeleider ben je zeker van een logische structuur en een heldere rode draad in je Thesis. Dat lucht op!

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Alles over

1. De start van je Thesis

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?