Skip to content

Thesis verdedigen presenteren

Wat kun je verwachten van een proefschrift verdediging?

Het doel van een Thesisverdediging is om aan te tonen dat je tijdens je onderzoek voldoende kennis en vaardigheden hebt opgedaan en dat je deze onderzoeksresultaten op een heldere en effectieve manier kunt presenteren en verdedigen. Je kunt ook inzicht geven in welke (weloverwogen) keuzes je hebt gemaakt tijdens jouw Thesis. Zo kunnen de assessoren beoordelen of je in staat bent om te reflecteren op je onderzoek en er echt met een helicopterview naar te kijken. Er zijn normaal gesproken 2 beoordelaars aanwezig bij de verdediging (meestal zijn dit de 2 beoordelaars van je Thesis) en soms mag je je ouders of vrienden meenemen. De duur van de verdediging is meestal een uur (maar dit kan ook een half uur of 1,5 uur zijn, lees de criteria goed door!).

  1. Presenteren van je onderzoeksresultaten: je begint met het presenteren van je resultaten (meestal als PowerPoint/Prezi presentatie) gedurende een bepaalde tijd.
  2. Vraag- en antwoordronde: na je presentatie zullen de beoordelaars je onderzoek bespreken en vragen stellen (zie voorbeeldvragen die je hieronder kunt verwachten).
  3. Het resultaat: meestal moet je de zaal even verlaten en kun je daarna weer binnenkomen om het cijfer te horen.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Hoe bereid je je voor op de verdediging van je Thesis?

Je hebt eindelijk te horen gekregen dat je Thesis een voldoende heeft gekregen, maar die opluchting is vaak van korte duur. Je diploma is binnen handbereik, maar eerst moet je je Thesis nog presenteren en/of verdedigen. Het verdedigen van de Thesis zorgt bij veel studenten voor veel spanning en stress. Dat is natuurlijk niet nodig, want je weet nu alles over je onderwerp (in tegenstelling tot je begeleiders), maar de meeste studenten ervaren toch onzekerheid.

Met de nodige voorbereiding en oefening op mogelijke vragen, zul je veel zelfverzekerder en overtuigender zijn en minder last hebben van stress en spanning. Een Thesisverdediging (of: eindbeoordeling) begint meestal met een presentatie, waarna de Thesis wordt besproken. Je beoordelaar en tweede lezer zijn meestal aanwezig bij de verdediging en zij zullen verschillende vragen stellen over je Thesis, zoals methodologische vragen en in het bijzonder vragen over je Thesis zelf. Enkele voorbeeldvragen die je kunt verwachten tijdens je verdediging (mondeling examen van je Thesis):

Wat zijn aspecten van je Thesis die je anders had kunnen doen en waarom zou je dit de volgende keer anders aanpakken?

Waarom heb je voor deze onderzoeksmethode gekozen, hoe zou dit anders kunnen?

Vind je je steekproef voldoende in aantal en representativiteit?

Leg uit in hoeverre je onderzoek valide en betrouwbaar is?

Wat zijn de zwakke punten van je onderzoek?

Wat is de relevantie van je resultaten voor je beroep/bedrijf?

Waarom heb je voor deze Anova-analyse gekozen en hoe verhouden deze resultaten zich tot je hypotheses?

Wat heb je van alles geleerd?

Wat zou je de volgende keer anders doen en waarom?

Hoe kan ik mijn verdediging oefenen?

Wil je nog meer voorbeeldvragen oefenen? Klik hier voor een uitgebreidere lijst met voorbeeldvragen die je kunnen helpen om je verdediging te oefenen.

Tevens worden er ook vaak vragen gesteld die aansluiten bij alle kennis die je tijdens je studie hebt opgedaan. Als tip willen we je meegeven om jouw gehele Thesis vlak voor het eindgesprek goed door te lezen en voor jezelf vragen op te schrijven (enn te beantwoorden) die jouw examinatoren mogelijk zouden kunnen stellen. Probeer ook goed alle sterke punten van je onderzoek in je hoofd te hebben en bedenk bij de zwakke punten tegenargumenten. 

Heb je je Thesis gehaald als je mag verdedigen? Vaak mag je je Thesis alleen verdedigen wanneer je Thesis (bijna) voldoende is. Als de beoordelaars nog twijfelen, kan een verdediging doorslaggevend zijn of het resultaat een voldoende of onvoldoende is.

Let op: er zijn uitzonderingen waarbij opleidingen alle studenten laten verdedigen, ongeacht het resultaat van de Thesis. Een verdediging wordt dan soms een feedbackgesprek mocht jouw Thesis onvoldoende zijn. Het is dus zeker mogelijk dat je jouw Thesis verdediging niet hebt gehaald en je verdediging moet herkansen. In dat geval kun je de tips op deze pagina en voorbeeldvragen oefenen. Uiteraard kunnen wij je ook bijstaan om jouw verdediging te oefenen.

Heb je last van zenuwen of ben je bang voor een black-out tijdens je verdediging?

Een verdediging is altijd spannend. Probeer de dagen voor je verdediging goed uit te rusten en bedenk jezelf dat je al heel ver bent gekomen. Praat erover met familie en vrienden, formuleer positieve gedachten en kijk of je kunt ontspannen (bijvoorbeeld met meditatie oefeningen). Verder is het goed om aan je medestudent of vriend(in) te vragen om elkaars Thesis te lezen en elkaar (kritische) vragen te stellen en de presentatie te oefenen. Zie ook de oefenvragen hierboven. Op deze manier oefen jij je verdediging en raak je eraan gewend dat iemand jou kritische vragen stelt.

Tip: oefen met een expert van Topscriptie jouw verdediging, neem contact met ons op!

Thesis presenteren: een goede presentatie maken

Bij Topscriptie helpen we studenten met het verdedigen en presenteren van hun Hogeschool- of universitaire Thesis, zodat ze goed voorbereid aan hun verdediging kunnen beginnen. Ook kunnen we je helpen bij het in elkaar zetten van een goede afstudeerpresentatie (eventueel met toepassing van de NLP-technieken waar examinatoren positief op reageren).

Voorafgaand aan de sessie lezen we eerst je Thesis helemaal door, waarna we de Thesisverdediging en presentatie met je oefenen. Tijdens deze oefening geven we je concrete feedback, maken we je vertrouwd met de vragen die je kunt verwachten en helpen we je om jezelf nog beter te presenteren en de spanning te verminderen.

Ook kunnen we meedenken en je advies & tips geven over de opbouw en inhoud van je presentatie. Een goede afstudeerpresentatie is belangrijk om je examinatoren positief te stemmen en zet de toon. Het oefenen van je Thesis kan in één of meerdere sessies.

Eindcontrole Thesis

Ben je bijna klaar met je (concept) Thesis of plan van aanpak en wil je deze laten controleren op inhoud en/of taalgebruik? Wij helpen je om je plan van aanpak, beroepsproduct (en verantwoordingsdocument) of Thesis naar een hoger niveau te tillen door middel van onze Thesis check ! Onze begeleiders kunnen een eindcontrole uitvoeren op je Thesis. Uiteraard krijg je een specialist uit jouw vakgebied toegewezen bij wie je met al je vragen terecht kunt. In de eindcontrole van je Thesis kunnen we specifiek aangeven hoe je het volgende kunt verbeteren:

  • Inhoud; Heeft je Thesis voldoende diepgang, worden de resultaten op de juiste en logische manier gepresenteerd?
  • Structuur; Zit er een logische opbouw en samenhang in je Thesis?
  • Redigeren op taal; (academische) schrijfstijl, spelling, grammatica, interpunctie en zinsbouw. Zie ook onze pagina over het nakijken van je Thesis.

Wil je hulp van onze ervaren Thesis-experts bij het voorbereiden van je Thesisverdediging (en presentatie)?

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader
Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?