Skip to content

Studie- en Thesistips > Studietips algemeen

Studeren en een Thesis schrijven: Tips voor hoogbegaafde studenten

Thesistips Alle onderwerpen

Het kan een hele uitdaging zijn om als hoogbegaafde student je studie succesvol af te ronden. Hoogbegaafde leerlingen hebben intellectuele uitdaging en complexiteit nodig, waarin niet altijd wordt voorzien. Daarnaast kunnen andere factoren (zoals perfectionisme en hoge verwachtingen) het studeren en schrijven van een Thesis lastig maken. Hoogbegaafdheid wordt soms ook in verband gebracht met burn-out, depressie, autisme of andere verstandelijke beperkingen.

Dagelijks begeleiden wij hoogbegaafde studenten en in deze blog geven wij jou praktische tips uit onze praktijk die je kunt toepassen tijdens je studie en het schrijven van je Thesis. Ook bespreken we de belemmeringen en aanvullende ondersteuning die u van uw onderwijsinstelling kunt verwachten. We merken dat sommige leerlingen pas op latere leeftijd ontdekken dat ze hoogbegaafd zijn. Het is geen must om te weten, maar wel erg fijn om jezelf beter te begrijpen en de juiste hulp te krijgen!

Studieuitval en studieproblemen onder hoogbegaafde leerlingen

Heb jij moeite met studeren? Of twijfel je of je door wil gaan met deze studie? Het blijkt dat er veel studieuitval en studieproblemen zijn onder hoogbegaafde studenten. Maar hoe komt dat? Er is geen direct antwoord op de vraag waarom er zoveel uitval is onder België hoogbegaafde studenten, maar er zijn verschillende factoren die hier mogelijk een rol in spelen:

 1. Onderstimulatie: Hoogbegaafde studenten hebben veel behoefte aan uitdaging en intellectuele stimulatie. Als je opleiding niet voldoende aansluit op jouw behoeften, kun je je gaan vervelen en gedemotiveerd raken, wat ervoor kan leiden dat je studieproblemen ervaart of zelfs stopt met je studie (studieuitval).
 2. Gebrek aan begrip en ondersteuning: Hoogbegaafdheid wordt niet altijd goed begrepen. Docenten en (stage)begeleiders kunnen moeite hebben om de specifieke behoeften van hoogbegaafde studenten te herkennen en hierop in te spelen. Als je je niet begrepen of ondersteund voelt, kan dit leiden tot frustratie en studieuitval.
 3. Perfectionisme en hoge verwachtingen: Hoogbegaafde studenten kunnen hoge verwachtingen hebben van zichzelf en streven naar perfectie (wat vaak leidt tot angst om te falen of faalangst). Als je niet kan voldoen aan je eigen hoge standaarden, kan dit leiden tot stress en uitputting, wat uiteindelijk ook kan leiden tot studieuitval.
 4. Sociale en emotionele factoren: Hoogbegaafde studenten kunnen zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten en moeite hebben met het vinden van gelijkgestemde medestudenten. Deze sociale en emotionele uitdagingen kunnen bijdragen aan studieuitval.
 5. Onvoldoende uitdaging in het curriculum: Het curriculum van veel onderwijsinstellingen is mogelijk niet voldoende uitdagend voor hoogbegaafde studenten. Als je jezelf niet intellectueel gestimuleerd voelt, kun je je gaan vervelen en gedemotiveerd raken, wat kan leiden tot studieuitval.

Gelukkig zijn er ook veel hoogbegaafde studenten die succesvol zijn in hun studie. Schakel extra studieondersteuning in (zie hieronder) wanneer je merkt dat je wat moeite ervaart met studeren.

Extra ondersteuning vanuit de onderwijsinstelling

De meeste onderwijsinstellingen in België bieden extra begeleiding en ondersteuning voor hoogbegaafde leerlingen. Informeer altijd bij je opleiding naar de beschikbare ondersteuning en geef direct aan dat je hoogbegaafd bent bij de start van je studie!

De ondersteuning verschilt per onderwijsinstelling, maar vaak wordt er (aanvullende) individuele begeleiding geboden (gesprekken met een coach/mentor, waarbij je hulp krijgt bij planning, studie- en maatschappelijke uitdagingen etc.). Soms zijn ook aanpassingen in het curriculum mogelijk, waardoor je uitdagendere opdrachten kunt voltooien, vakken in een versneld tempo kunt volgen of flexibiliteit hebt bij het volgen van keuzevakken. Ook buiten je onderwijsinstelling kun je terecht voor bijvoorbeeld een summerschool, mentorprogramma, studiecoach, Thesisbegeleiding of andere buitenschoolse activiteiten.

Studietips voor hoogbegaafde studenten

Studeren en een thesis schrijven: Tips voor hoogbegaafde studenten

Thesis tips en een voorbeeld van een hoogbegaafde student

Een tijd terug heeft studente Sarah (fictieve naam) zich bij ons aangemeld voor Thesishulp. Sarah (23 jaar) is een hoogbegaafde student met een uitzonderlijk vermogen om complexe concepten snel te begrijpen en te verwerken. Sarah is al een aantal maanden bezig, heel veel artikelen gelezen, maar heeft alleen een introductie op papier gezet. Ze merkt dat ze het erg lastig vindt om steeds weer aan de die Thesis te zitten, het onderwerp is haar inmiddels bekend en ze gaat nu liever andere activiteiten ondernemen zoals drummen. Sarah heeft een uitstekend analytisch denkvermogen en kan snel verbanden leggen tussen verschillende vakgebieden. Thesisonderwerp: De invloed van kunstmatige intelligentie op de toekomst van de arbeidsmarkt.

Tips voor Sarah en andere hoogbegaafde studenten bij het schrijven van hun Thesis:

 1. Kies een uitdagend en relevant onderwerp: Als hoogbegaafde student is het belangrijk om een onderwerp te kiezen dat je intellectueel prikkelt en wat je leuk vindt. Selecteer een onderwerp dat aansluit bij je interesses.
 2. Verdiep je grondig in de literatuur: Als hoogbegaafde student heb je waarschijnlijk een groot vermogen om informatie snel te verwerken. Maak hier gebruik van door een uitgebreide literatuurstudie uit te voeren. Duik diep in het vakgebied en analyseer verschillende bronnen, om een breed begrip van het onderwerp te krijgen.
 3. Maak een gedetailleerd onderzoeksplan met een planning: Hoogbegaafde studenten hebben vaak behoefte aan structuur en uitdaging. Maak een gedetailleerd onderzoeksplan en planning waarin je de belangrijkste onderzoeksvragen, methodologie en tijdschema (per week) opneemt. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en je voortgang bij te houden.
 4. Blijf nieuwsgierig en stel kritische vragen: Stel kritische vragen over je onderwerp en blijf nieuwsgierig naar verschillende perspectieven en standpunten. Dit zal je helpen om je Thesis inhoudelijk sterker te maken en originele inzichten te ontwikkelen.
 5. Werk samen met een begeleider die je intellectueel uitdaagt: Zoek een begeleider die je intellectueel uitdaagt en die openstaat voor jouw ideeën en benadering. Een begeleider die je stimuleert om verder te denken en nieuwe paden te verkennen, zal je helpen om het beste uit je Thesis te halen.
 6. Houd een onderzoeksdagboek bij: Als hoogbegaafde student kan het nuttig zijn om een onderzoeksdagboek bij te houden waarin je je gedachten, vragen, ideeën en bevindingen documenteert. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en je voortgang te volgen. Bovendien kun je later teruggrijpen naar je aantekeningen voor inspiratie tijdens het schrijfproces.
 7. Schrijf een ruwe versie van je Thesis: Begin vroeg met het schrijven van een ruwe versie, zo blijf je gemotiveerd om steeds weer eraan te gaan zitten en te schrijven.

Dit artikel is geschreven door Mirjam de Winter, zij is lid van het IHBV (Instituut voor Hoogbegaafde Volwassenen) en gespecialiseerd in hoogbegaafdheid. Mirjam begeleidt dagelijks hoogbegaafde studenten bij het schrijven van hun Thesis. Ook schreef ze blogs voor Wageningen Universiteit over hoogbegaafdheid.

Ben jij (mogelijk) hoogbegaafd en kun je wel wat hulp gebruiken tijdens je studie of Thesis?

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

1. Begrijp jezelf en je leerstijl: Als hoogbegaafde student is het belangrijk om jezelf goed te kennen en inzicht te hebben in je leerstijl. Hoogbegaafde studenten hebben vaak behoefte aan complexiteit, diepgang en snelheid in hun leerproces. Identificeer welke leermethoden het beste bij je passen, zoals zelfstudie, discussies met medestudenten of uitdagende extra opdrachten. Pas je studiemethoden aan op basis van je sterke punten en behoeften.

2. Stel uitdagende doelen. Stel jezelf uitdagende doelen om jezelf gemotiveerd te houden en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Breek grote doelen op in kleinere, haalbare mijlpalen en vier je successen onderweg. Door jezelf uit te dagen, blijf je gemotiveerd en voorkom je verveling.

3. Zoek intellectuele uitdagingen buiten het curriculum: Het curriculum biedt mogelijk niet altijd voldoende intellectuele uitdagingen voor jou als hoogbegaafde student. Zoek daarom naar aanvullende mogelijkheden om je kennis en vaardigheden verder te ontwikkelen. Denk aan deelname aan onderzoeksgroepen, conferenties, online cursussen of andere academische evenementen.

4. Neem de tijd voor zelfreflectie. Hoogbegaafde studenten hebben vaak behoefte aan diepgaand begrip en reflectie. Begin bijvoorbeeld eens met het bijhouden van een dagboek waarin je je gedachten, ideeën en reflecties kunt opschrijven. Dit zal je helpen om je gedachten te organiseren en je inzichten te verdiepen, wat weer van pas kan komen bij het studeren (of schrijven van je Thesis).

5. Maak gebruik van je netwerk. Maak gebruik van je netwerk en zoek contact met andere hoogbegaafde studenten, docenten of professionals binnen je vakgebied. Door het delen van ervaringen en het bespreken van ideeën kun je jezelf blijven uitdagen. Vind je het lastig om thuis te studeren zonder afleidingen? Ga dan eens leren in de bibliotheek van jouw hogeschool of universiteit!

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?