Skip to content

Studie- en Thesistips > Studietips algemeen

College Essay schrijven: Hogeschool doe je dat?

Thesistips Alle onderwerpen

Slim stappenplan voor het bouwen van jouw Hogeschool-essay!

Moet je een essay schrijven voor je studie? De kans is groot dat dit tijdens je opleiding van je wordt gevraagd. Hoe ziet de opbouw van een goede Hogeschool-essay er eigenlijk uit? Wij geven je een handig stappenplan voor het schrijven van je essay. Uiteraard heeft Topscriptie ook een aantal waardevolle Top Tips voor u! Je Hogeschool-essay zal binnenkort ijzersterk zijn.

Wat is een essay?

Een essay is een tekst die informatie geeft over een specifiek onderwerp, maar ook het standpunt van de auteur weergeeft. Jouw standpunt dus! In een Hogeschool-essay staat een specifieke stelling centraal, die je vanuit verschillende perspectieven gaat onderzoeken. De daadwerkelijke inhoud van je essay wordt gevormd door je argumentatie. Hier leg je uit welke argumenten je kunt gebruiken om deze stelling te bevestigen. Dan zijn er natuurlijk ook tegenargumenten, die je stuk voor stuk moet weerleggen. Doel van je essay: de lezer overtuigen van je standpunt.

Essay-structuur

Essay schrijven? Veel studenten vinden dat lastig. Topscriptie helpt je graag! Volg ons slimme stappenplan voor het schrijven van een essay en neem ook zeker onze TopTips mee. Zo weet je zeker dat de opbouw van je Hogeschool essay klopt en dat je niets vergeten bent. Wil je persoonlijk begeleid worden door een professional? Dat kan! Wij zitten voor je klaar.

Essay schrijven: hoe doe je dat?

Hoe schrijf ik een goed essay?

Stappenplan:

Stap 1. Brainstormen
De eerste stap voor het schrijven van jouw Hogeschool-essay is het kiezen van een onderwerp. Een interessant onderwerp maakt jouw essay boeiend! Neem hier dus de tijd voor. Begin met een brainstormsessie. Ga op een rustige plek zitten en laat je gedachten de vrije loop. Schrijf of teken alles wat in je opkomt; volg de stroom van je gedachten en noteer elk centraal idee op een aparte Post-It. Het verfijnen naar een specifiek onderwerp komt later wel! Laat je gedachten stromen en noteer ze.

>>> TopTip!
Werk met een mindmap: een zeer effectief denkinstrument waarmee je informatie uit je brein kunt visualiseren. Uit onderzoek van de Johns Hopkins School of Education blijkt dat studenten die de mindmap toepassen gemiddeld resultaten scoren die 12% hoger liggen dan die van studenten die dit niet doen. Hoe werkt de mindmap? Neem voor elk hoofdidee voor je essay een apart vel papier. Plak elke Post-It met daarop een centraal idee in het midden van een vel papier. Daaromheen teken of schrijf je woorden, ideeën of items (secundaire gedachten) die met je centrale idee te maken hebben. Zij vormen de ‘takken’ aan de ‘stam’ van je hoofdidee. Kleinere ideeën of items kun je als ‘twijgjes’ vastmaken aan de takken. Zo krijg je al snel overzicht. De mindmap is een fantastisch hulpmiddel voor elke student, maar met name zéér waardevol voor studenten met dyslexie of autisme!

Stap 2. Kies je onderwerp (en baken af)

Kies het vel papier met het onderwerp dat jou echt aanspreekt en waarover jij een duidelijke mening hebt. Hoe vuriger je erover kunt schrijven, hoe krachtiger jouw Hogeschool essay wordt! Dat geldt ook voor de afbakening van je Hogeschool essay: als je je onderwerp goed afbakent wordt het verhaal van jouw essay minder algemeen en kun je dieper op je onderwerp ingaan. Ook zorgt afbakenen ervoor dat jouw essay niet te lang wordt. Te scherp afbakenen wil je echter vermijden: je wilt wel dat er genoeg over je onderwerp te zeggen is.

Stap 3. Vooronderzoek
Lees je eerst goed in. Verzamel informatie over jouw onderwerp uit meerdere bronnen, met diverse perspectieven, zodat je een beeld krijgt van de verschillende standpunten en argumenten. Zoek online naar informatie. Bezoek de bibliotheek. Ga in gesprek met iemand die veel van het onderwerp af weet. Zo kun je straks goed onderbouwd beginnen met schrijven. Vergeet niet al je bronnen nauwkeurig te noteren, zodat je hiernaar kunt verwijzen in je essay!

Stap 4. Ontwikkel een stelling
Het onderwerp is gekozen. Mooi! Maar de kern van jouw Hogeschool essay moet je nog bedenken: een stelling. Een stelling is één zin met een mening over het onderwerp van je essay. Deze zin is de belangrijkste die je in heel je essay zult schrijven… en misschien ook wel de moeilijkste! Je stelling moet zeer duidelijk en specifiek geformuleerd worden. Er is hier geen ruimte voor vaagheid of onzekerheid! Je hebt een goede stelling te pakken als deze jouw mening weergeeft en je deze kunt onderbouwen met voldoende argumenten.

>>>  TopTip!
Hoe kom je tot een goede stelling? Het formuleren van een stelling is niet echt moeilijk als je een handigheidje toepast. Stel jezelf eerst een vraag over jouw onderwerp. Als onderwerp voor jouw Hogeschool essay heb je bijvoorbeeld gekozen voor insecten als voedingsbron. Stel jezelf nu een vraag hierover. Het antwoord op deze vraag kan jouw stelling vormen! Bijvoorbeeld: waarom is het waardevol om meer onderzoek te doen naar insecten als grootschalige voedingsbron? Omdat dit een duurzame voedingsbron is! Dit is jouw standpunt. Je stelling kun je nu als volgt formuleren: Meer onderzoek naar insecten als grootschalige voedingsbron is waardevol vanwege hun duurzaamheid.

Insecten moeten grootschalig benut worden als voedingsbron; dit zal bijdragen aan een duurzamere wereld.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Stap 5. Opzet van je Hogeschool essay
Zet, voordat je begint met schrijven, alvast het ‘skelet’ van je Hogeschool essay op. Doorgaans is een Hogeschool essay als volgt opgebouwd: titelblad, inleiding, argumentatie, conclusie, bronvermelding. Heb je van je docent of opleidingsinstantie andere of extra criteria gekregen waaraan jouw Hogeschool essay moet voldoen? Kijk hier nu al naar, zodat je geen belangrijke punten mist!


Stap 6. Start met schrijven
We gaan beginnen met schrijven! Hieronder leggen we uit hoe de verschillende onderdelen eruit kunnen zien.

 • Inleiding
  Begin je essay met een boeiende inleiding. Hier is het zaak om de aandacht van de lezer direct te ‘pakken’. Begin sterk en prikkelend. Pak de aandacht van de lezer meteen. Durf! Als we kijken naar het voorbeeld, dan zou je hier kunnen beginnen met:
  Het geluid van krekels… tussen de tanden. Heerlijk! Krekels zijn lekker knapperig en barsten van de eiwitten. Of wat dacht u van een sappige meelwormsalade?

  Geef vervolgens wat belangrijke informatie over je onderwerp. Vertel bijvoorbeeld welke insecten goed gegeten kunnen worden en in welke delen van de wereld dit al voorkomt. Aan het einde van je inleiding plaats je de stelling van jouw essay. Dit is het standpunt dat je vol vuur gaat verdedigen!

 • Argumentatie
  De eigenlijke inhoud van je Hogeschool essay wordt gevormd door je argumentatie. Zet de verschillende argumenten uiteen die aantonen dat jouw stelling klopt. Presenteer per argument de bewijzen die je hiervoor gevonden hebt in diverse bronnen, middels je eigen onderzoek of op basis van feiten en logische redenatie. In het voorbeeld vermeld je hier bijvoorbeeld dat insecten rijk zijn aan eiwitten en andere belangrijke voedingsstoffen, veel minder schadelijke uitstoot veroorzaken dan traditionelere vormen van vlees en veel minder ruimte innemen.

Geef vervolgens een overzicht van de tegenargumenten en weerleg deze. Bijvoorbeeld:
“Insecten zijn niet smakelijk.”
“Insecten zijn niet gezond.”

“Insecten zijn geen volwaardig alternatief voor traditioneel vlees.”

Bewijs dat deze tegenargumenten niet kloppen en verwijs naar je bronnen.

 • Conclusie
  De conclusie van jouw Hogeschool essay is uiteraard dat jouw stelling klopt!
  Ja, insecten moeten grootschalig benut worden als voedingsbron; dit zal daadwerkelijk bijdragen aan een duurzamere wereld!

  In de conclusie vertel je waarom er, op basis van alle genoemde argumenten voor en tegen, geen andere conclusie getrokken kan worden.

 • Bronvermeldingen
  Uiteraard houd je nauwkeurig bij welke bronnen je hebt geraadpleegd voor het schrijven van je Hogeschool essay. Vermeld elke bron in je bronnenlijst. Let op de referentiestijl die jouw opleiding of begeleider van je vraagt (bijvoorbeeld: APA-stijl).

Waar vind ik een voorbeeld van een essay?

Ben je op zoek naar een goed voorbeeld van een essay? Een essay voorbeeld kan je inspiratie geven, maar let altijd goed op de eisen van jouw opleiding (o.a. het aantal woorden kan erg verschillen).

Klik hier voor een Engelstalig voorbeeld van een essay.

Klik hier voor een Nederlandstalig voorbeeld van een essay

Hulp nodig bij het schrijven van je essay?

Moeilijk? Wees gerust: je bent niet de enige die het lastig vindt om een essay te schrijven. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Topscriptie heeft een heel team aan wetenschappelijk geschoolde studie- en Thesisbegeleiders voor je in huis. In veruit de meeste gevallen kunnen we je meteen helpen. Jouw eigen Topscriptie begeleider helpt je graag met het schrijven van jouw Hogeschool essay! Dat kan gewoon bij jou in de buurt, of via Zoom, Teams, WhatsApp, e-mail of telefoon. Bel of mail ons gerust.

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?