Skip to content

Is een Thesis schrijven moeilijk?

Veel studenten geven aan dat ze erg tegen de Thesisperiode op zien. Ze geven aan dat in de wandelgangen vaak al negatief wordt gesproken over de Thesis. Of dat ze hun studie moeiteloos hebben doorlopen (met veelal hoge cijfers), maar nu vastlopen. Maar is het schrijven van een Thesis nu echt zo moeilijk? Of valt het allemaal wel mee? Natuurlijk is dat voor iedereen anders, het hangt natuurlijk van meerdere factoren af (het onderwerp, je begeleider, de planning, je motivatie en schrijf- en onderzoeksvaardigheden etc.). Het is in ieder geval heel belangrijk om het in stapjes op te pakken, het is natuurlijk wel een groter (zelfstandig uit te voeren!) project dan een tentamen of essay.

Een Thesis schrijven kan een uitdaging zijn

Er zijn verschillende redenen waarom het schrijven van een Thesis als lastig kan worden ervaren:

Omvang en complexiteit: Een Thesis is vaak een uitgebreid stuk dat veel onderzoek, analyse en schrijfwerk vereist. Sommige studenten hebben moeite om alle informatie te verzamelen, te ordenen en samen te vatten in een coherente en logische structuur.

Schrijfvaardigheden: wellicht heb je wat minder ervaring met academisch/ zakelijk schrijven. Het kan moeilijk zijn om de juiste woorden te vinden en een tekst te schrijven die voldoet aan de vereisten van de hogeschool of universiteit.

Onderwerpkeuze: De keuze van het onderwerp kan ook een uitdaging zijn. Het is echter wel heel belangrijk om een leuk en interessant onderwerp te kiezen, je werkt er immers maandenlang aan! Soms is het moeilijk om een geschikt onderwerp te vinden dat interessant is en voldoende mogelijkheden biedt (voor Wo ga je vaak op zoek naar de ‘research gap‘ en bij Hogeschool ben je vaak afhankelijk van de organisatie waarvoor jij je onderzoek gaat uitvoeren).

Motivatie en concentratie: Het schrijven van een Thesis vereist veel discipline, motivatie en concentratie. Het kan moeilijk zijn om gefocust te blijven en gemotiveerd te blijven om het werk te voltooien.

Feedback en kritiek: Het kan moeilijk zijn om om te gaan met feedback en kritiek van jouw begeleider. Soms kan de feedback overweldigend zijn en kan het leiden tot Thesisstress of een black-out/ faalangst.

Het is belangrijk om te beseffen dat het schrijven van een Thesis een uitdagend proces kan zijn, maar het is ook een waardevolle ervaring waar je veel van kunt leren en waarmee je je academische schrijf- en onderzoeksvaardigheden kunt verbeteren. Het is daarom belangrijk om voldoende tijd te nemen voor het schrijven van de Thesis en om hulp te zoeken bij docenten, medestudenten of via Topscriptie.

Wat kun je doen als je vastloopt tijdens het schrijven van je Thesis?

Als je vastloopt tijdens het schrijven van je Thesis, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om weer op gang te komen:

1. Neem even pauze: Soms kan het helpen om even afstand te nemen van je werk en iets anders te doen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen, sporten of een boek lezen. Dit kan je helpen om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen.

2. Stel een duidelijke planning op: Als je merkt dat je vastloopt, kan het helpen om een planning. te maken voor de rest van je werk. Zo krijg je meer overzicht en kun je gericht aan de slag met je Thesis.

3. Praat met anderen: Bespreek je Thesis met anderen, zoals vrienden, familie of medestudenten. Zij kunnen je wellicht nieuwe ideeën of inzichten geven, of je helpen om je gedachten op een rijtje te zetten.

4. Zoek hulp: Als je echt vastloopt, schroom dan niet om hulp te vragen. Bespreek je problemen met je begeleider of docent en vraag om feedback en advies. Ook kun je gebruik maken van andere ondersteuningsdiensten van je hogeschool of universiteit, zoals het schrijfcentrum, Thesisgroepen, workshops of een externe begeleider van Topscriptie.

5. Verdeel je werk in kleine stukjes: Het schrijven van een Thesis kan overweldigend zijn, vooral als je nog veel werk voor de boeg hebt. Verdeel je werk daarom in kleine stukjes en richt je op één deel van je Thesis per keer.

6. Pas je aanpak aan: Als je merkt dat je aanpak niet werkt, probeer dan een andere methode. Bijvoorbeeld door het veranderen van je onderzoeksmethode, het aanpassen van je planning of het opnieuw structureren van je werk.

Onthoud dat het normaal is om af en toe vast te lopen tijdens het schrijven van een Thesis. Probeer positief te blijven en jezelf niet te hard te veroordelen als het even niet lukt. Er zijn altijd manieren om weer op gang te komen en je Thesis tot een succesvol einde te brengen.

Steeds meer CAO’s geven werknemers (die studeren) een persoonlijk loopbaanbudget beschikbaar. Op dit moment hebben we met meerdere bedrijven een overeenkomst om hun opleidingsbudget (ontwikkelbudget) vanuit het bedrijf in te zetten voor een professionele studiecoach of studiehulp.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader
Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?