Skip to content

Studie- en Thesistips > Studietips algemeen

Tips om thuis te studeren

Thesistips Alle onderwerpen

Thuis studeren vergt veel discipline. Hoe gebruik jij deze tijd om je studieopdracht of Thesis te voltooien? Hieronder geven we je 6 tips voor thuis studeren.

Tips om thuis te studeren

Tip 1. Zorg voor een goed dagritme en contact met de opleiding/medestudenten

Bepaal een dagritme waarin je schoolwerk afwisselt met naar buiten gaan en ontspannen. Probeer te doen alsof je naar school gaat: sta op een vast tijdstip op, douche op het tijdstip dat je normaal zou doen en ga op een vast tijdstip uit eten (gezond!) lunchen.

Draag geen joggingbroek/pyjama, maar draag de kleding die je normaal naar school draagt! Je brein associeert bepaalde outfits met bepaald gedrag en emoties.

Structuur en afwisseling zijn erg belangrijk en werk zoveel mogelijk in blokken (bijvoorbeeld 2 uur ongestoord werken, een half uur pauze nemen en dan weer 1 uur werken, etc.). Zo kom je in de flow en blijf je werken.

Tip 2. Stel elke dag doelen op: maak een effectief schema

Een goede planning werkt heel fijn, maar je kunt ook to-do-lijstjes maken. Het geeft vaak veel voldoening om af te kunnen strepen (zie het als een boodschappenlijstje!). Stel voor jezelf mini-deadlines op en neem in deze planning ook pauzes mee (op deze pagina over planning kun je een voorbeeld planning die je kunt gebruiken).

Tip 3: Werk samen met medestudenten op afstand

Probeer een groep te vormen met medestudenten om elkaar te motiveren. Je kunt op vaste momenten elkaars werk nakijken en/of Teams/WhatsApp-gesprekken inplannen. Spreek samen met een medestudent(en) af om op dezelfde tijden te studeren, zodat je een stok achter de deur hebt en elkaar kunt motiveren. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld afspreken om elke ochtend om 09.00 uur een video-oproep te doen en aan het eind van de dag nogmaals.

Tip 4: Zorg voor weinig afleiding

Leg je telefoon volledig weg (of zet hem in vliegtuigmodus) wanneer je aan het studeren bent. Hetzelfde geldt voor de televisie. Plan hiervoor vaste momenten in.

Tip 5: Zorg voor een comfortabele werkplek en plan ook leuke activiteiten in

Wil je echt productief zijn? Zorg dan voor een vaste plek aan een (opgeruimde!) tafel waar het rustig is en er weinig afleiding is. Kies dus niet voor je laptop op schoot op de bank! Als je graag achtergrondmuziek hebt, kun je op Spotify afspeellijsten met studiemuziek vinden.

Plan ook leuke activiteiten in je agenda. Het is moeilijk vol te houden wanneer je alleen maar bezig bent met studeren en de hele dag thuis zit.

Tip 6. Vraag om online begeleiding en blijf positief!

Probeer het contact met je begeleider aan te houden en vraag om online begeleiding zodat je toch verder kunt en je in de flow blijft. En last but not least, accepteer de situatie en geef je eraan over.

Via jouw onderwijsinstelling kun je vaak terecht bij je studieadviseur, loopbaancoach en/of studentenpsycholoog. Bij Topscriptie kun je ook terecht voor professionele begeleiding op afstand.

Wij stemmen de hulp af op wat jij nodig hebt, waarbij we ook per dag doelen kunnen stellen en dagelijks contact hebben (aan het begin van de dag) over jouw Thesis.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Lees verder

Reflectieverslag schrijven

Alles over

Studietips algemeen

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?