Skip to content

Hulp bij onderzoeksvoorstell

Hulp bij onderzoeksvoorstel en Pva

Veel studenten komen bij ons met de vraag om hulp bij hun (afgekeurde) onderzoeksvoorstel/ plan van aanpak (dit wordt ook wel afstudeervoorstel, onderzoeksopzet of werkplan genoemd). Veel studenten lopen hierop vast, hun plan van aanpak wordt afgekeurd of ze weten niet waar ze moeten beginnen. Hogeschool-studenten schrijven vaak hun Thesis voor een bedrijf, waarbij het bedrijf vaak zelf ook niet goed kan verwoorden waar het probleem ligt en wat er nu precies onderzocht moet worden. Dit is heel anders dan de opdrachten die je eerder in je studie hebt moeten doen!

Vaak lopen studenten al vast in de inleiding, waarin een gedegen beschrijving en probleemanalyse wordt verwacht. Het is zonde als je te lang in deze fase blijft hangen, je verliest dan onnodig tijd en vaak ook je motivatie.

Hieronder geven we je graag wat tips en een voorbeeld onderzoeksvoorstel om aan de slag te gaan en je plan van aanpak te verbeteren. Zie ook onze Thesistips voor tips voor je hele Thesis.

Hoe schrijf je een goede probleemanalyse in je Thesis?

Zorg ervoor dat alle relevante aspecten van het probleem voldoende in kaart zijn gebracht en dat er een duidelijk verband is tussen de probleemanalyse en je hoofd- en deelvragen. Dit is vaak lastig voor studenten, omdat het onderwerp en de opdrachtgever vaak nog geen duidelijk beeld hebben van wat er onderzocht moet worden.

Een handig hulpmiddel hierbij zijn de 6-W vragen, hiermee kun je het probleem snel helder krijgen:

»Wat is het probleem?
»Wie heeft het probleem?(Wie zijn de betrokkenen?)
»Wanneer is het probleem ontstaan? (En sinds wanneer is dit probleem begonnen?)
»Waarom is het een probleem? (Wat merkt de klant op dit moment van het probleem, bijvoorbeeld de gevolgen van het probleem intern – van het bedrijf – en extern – van de omgeving?)
»Wat is de oorzaak van het probleem? (Hoe en wanneer is het probleem ontstaan en kun je mogelijke oorzaken noemen op basis van observaties/gesprekken/verslagen)?
»Waar doet het probleem zich voor? (Is het een specifieke afdeling of binnen de hele organisatie/maatschappij?)

Hulp onderzoeksvoorstel

Andere tips die we je vooraf kunnen geven bij je onderzoeksvoorstel:

Neem een open houding aan en vraag altijd door (of: lees altijd door indien je een theoretisch onderwerp kiest). Als basis kun je dus de 6-W vragen hanteren, maar dit is slechts een hulpmiddel. We merken in de praktijk dat het voor veel studenten lastig is om de vinger op de zere plek te leggen. Vanuit je studie ben je vaak gewend om een afgebakende opdracht te maken, maar bij een Thesis dien je jezelf als onderzoeker op te stellen. Het is belangrijk om hierbij je opdrachtgever stevig aan de tand te durven voelen!

Achterhaal het probleem achter het probleem. Natuurlijk is het een probleem als de sales van een bepaalde afdeling terugloopt, maar probeer ook steeds het probleem achter het probleem te ontdekken. Hierbij is het van belang dat je doorvraagt. Dus ga op zoek naar de ontwikkelingen hierin de afgelopen jaren, zijn er veranderingen waar te nemen in de bedrijfsvoering? Wat zijn mogelijke oorzaken hiervan? Op deze manier kun je beter de richting bepalen van je onderzoek en tevens afbakenen , veel studenten vergeten door te vragen wat als gevolg heeft dat ze vaak een te breed onderwerp hebben gekozen. Een probleem ontstaat nooit zomaar, maar is altijd de oorzaak van een of meerdere oorzaken vanuit de interne of externe omgeving.

Realiseer jezelf dat je jouw plan van aanpak schrijft voor een lezer die jouw onderwerp/ het bedrijf nog niet kent. Maak je hoofdvraag meetbaar, concreet en afgebakend in relevante deelvragen, formuleer dit SMART.

Maak altijd gebruik van zoveel mogelijk kritische bronnen met verschillende invalshoeken en zo recent mogelijk vanwege de betrouwbaarheid van je onderzoek. Voor meer tips over de structuur van je (Hogeschool) plan van aanpak klik hier.

Twijfel je over je PVA of is je PVA afgewezen? Laat ons je helpen!

De onderzoeksmethoden worden in een onderzoeksvoorstel streng beoordeeld, en dit onderdeel wordt door veel studenten als lastig en ’technisch’ ervaren. Uiteraard kun je dit onderdeel pas schrijven nadat je een scherpe inleiding en probleemanalyse hebt geschreven en tevens theorie hebt gelezen, omdat deze onderdelen de opzet van je onderzoek en methodologie bepalen. Het is dus niet handig om met de onderzoeksmethoden te beginnen en al helemaal niet om te kiezen voor interviews, bijvoorbeeld, omdat je dan geen SPSS hoeft te gebruiken.

Wat schrijf ik in de methodologie van het plan van aanpak?

Let bij het schrijven van de methodologie in het actieplan op het volgende:

Maak een duidelijk onderscheid tussen primair onderzoek (je praktijkonderzoek, veel studenten kiezen hier voor kwantitatief of kwalitatief onderzoek) en secundair onderzoek (literatuuronderzoek e.d.). Beschrijf bij het primaire onderzoek ook duidelijk welk type onderzoek je gaat uitvoeren en onderbouw dit goed. Veel studenten beschrijven dat ze bijvoorbeeld enquêtes gaan uitvoeren, maar waarom kies je voor deze vorm, wie is je onderzoekspopulatie en respondenten en waarom deze? Kortom: onderbouw alle keuzes!

Zorg ervoor dat de onderzoeksmethoden aansluiten op je probleemanalyse en passen bij je onderzoeksvragen.

Zorg er altijd voor dat je je onderzoeksmethoden theoretisch onderbouwt en pas alles toe op jouw eigen onderzoek, beschrijf niet alleen.

Vergeet geen paragraaf op te nemen over de betrouwbaarheid en validiteit van je onderzoek.

Het schrijven van je onderzoeksvoorstel (afstudeerwerkplan) / plan van aanpak is niet gemakkelijk, en tegenwoordig zijn de eisen ook vanuit onderwijsinstellingen aangescherpt.

Waar vind ik een voorbeeld van een onderzoeksvoorstel?

Ben je op zoek naar een goed voorbeeld van een onderzoeksvoorstel? Een onderzoeksvoorstel voorbeeld kan je meer duidelijkheid geven over de opbouw, structuur en wat er van je verwacht wordt.

Voor een voorbeeld van een Hogeschool onderzoeksvoorstel kun je kijken in de Hogeschool kennisbank en zoeken op “onderzoeksvoorstel” of “actieplan” en deze zoektermen combineren met je eigen opleiding of aanverwante opleidingen. Je kunt ook filteren op Meest recent. Zie bijvoorbeeld het voorbeeld onderzoeksvoorstel van Elja , zij doet haar Hogeschool opleiding ergotherapie.

Als je een bachelor- of masterdiploma volgt, heb je vaak via je eigen universiteit toegang tot de Thesisdatabase. Je kunt ook bij andere universiteiten kijken, bijna elke universiteit heeft zijn eigen Thesisdatabase. Zie bijvoorbeeld de Thesisdatabase van de VU Amsterdam hier.

Een voorbeeld van een universitair onderzoeksvoorstel (master) in psychologie vind je hier

Gebruik een voorbeeld van een onderzoeksvoorstel alleen ter inspiratie en kopieer nooit delen (dit is plagiaat en verboden).

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader
Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?