Skip to content

Studie- en Thesistips > 1. De start van je Thesis

Een goede planning maken en gemotiveerd blijven

Thesistips Alle onderwerpen

Voorbeeld tijdsplanning Thesis

Het is goed om eerst een overzicht voor jezelf te creëren, waarbij planning behulpzaam kan zijn. Het schrijven van een Thesis is echter een tijdrovend proces en veel studenten halen hun rooster niet. Vooraf een goed plan opstellen kan je helpen, maar nog belangrijker is het om je eraan te houden.

Tips bij het maken van een goede planning: 8 goede planningtips

1. Kijk allereerst naar jouw eigen dagelijks ritme en pas hier je planning op aan. Op welke tijden studeer jij normaliter, en op welke tijden sport je en ga je slapen? We hebben allemaal behoefte aan een bepaalde routine en gewoontes. Bij het schrijven van een Thesis is het zaak om die routine zo goed mogelijk vast te houden; sta op dezelfde tijden op, doe dezelfde activiteiten op ongeveer dezelfde tijden. We zien veel studenten die hun motivatie verliezen, zij zijn overdag afgeleid bijvoorbeeld door social media en proberen in de avond nog iets te schrijven. Eerder was je gewend om juist overdag te studeren en te volgen, hou dit ritme dus aan!

2. Probeer geen algemene planning op te stellen, maar juist een gedetailleerde dag- of weekplanning waarin je alle taken beschrijft samen met tussentijdse deadlines die je af kunt vinken. Het afvinken van (kleine) taken op je lijstje geeft enorme voldoening! Een goede tijdsplanning maakt duidelijk welke taken op welke momenten moeten worden afgerond. Wanneer je een enquête gaat afnemen, deel je de taken bijvoorbeeld op in de volgende stappen:
1. Het opstellen van alle enquêtevragen
2. Het controleren/ pre-testen van de enquêtevragen met…
3. Het digitaliseren van de enquête
4. Het benaderen van respondenten
5. Het sturen van een reminder naar respondenten
6. Het invoeren/ exporteren van alle data (resultaten) naar een SPSS databestand
7. Het analyseren van de enquêteresultaten in SPSS
8. Het schrijven van de resultaten

3. Probeer zo realistisch mogelijk te zijn en bouw buffertijd in. Plan het dus bijvoorbeeld zo dat je op vrijdagochtend de tussentijdse deadline zet, mocht het dan toch net wat meer werk zijn dan je had gedacht, kun je de vrijdagmiddag nog mooi doorgaan. De praktijk is nu eenmaal niet altijd zoals je het vooraf kunt inschatten!

4. Wees ook realistisch over je valkuilen. Wat kan ervoor zorgen dat jij je planning niet haalt? Het is goed om dat erbij te noteren, samen met de nodige maatregelen. De meeste studenten adviseren we om niet thuis aan de Thesis te werken, maar op vaste tijden (die in je Thesisplanning staan opgenomen) in de bibliotheek van jouw hogeschool of universiteit te werken. Op deze manier ben je omringd met medestudenten die hard aan het werk zijn en dat motiveert vaak enorm! Daarnaast blijf je ook in je ritme en thuis zijn de verleidingen (zoals met medestudenten praten, afwassen etc.) toch groter. Er zijn zoveel zaken die jou kunnen afleiden: zet je internet op je telefoon altijd uit (social media is de nr. 1 afleider bij onze studenten), blokkeer je favoriete webpagina’s en zorg ervoor dat je ongestoord kunt gaan werken (wellicht ervaar je een ware Thesisflow)! Mocht je inzicht willen hebben in welke motivatiestijl jij hebt en welke tips we bij iedere verschillende motivatiestijl geven, kun je dit hier lezen.

6. Een persoonlijke en professionele Thesisbegeleider kan goed werken als stok achter de deur. Wij kunnen je motiveren, een goede Thesisplanning opstellen en jezelf eraan houden, nieuwe inspiratie vinden (door mee te denken over de inhoud bijvoorbeeld) maar ook ervoor zorgen dat je de Thesisplanning haalt.

7. Het kan voorkomen dat je jouw Thesisplanning moet bijstellen, maar doe dit alleen als dit door noodgedwongen omstandigheden komt. Als je bijvoorbeeld ziek bent of er is een sterfgeval, moet je noodgedwongen jouw Thesisplanning aanpassen. Mocht een verjaardag jouw planning in de war gooien, is dit natuurlijk makkelijk in te halen op de dagen/middagen waarop je niets hebt gepland.

8. Beloon jezelf bij afronding van iedere tussentijdse taak met iets leuks. Ontspanning is namelijk erg belangrijk om gemotiveerd te blijven en alles positief in te blijven zien. Je kunt bijvoorbeeld naar de bioscoop gaan met een vriendin, maar je kunt jezelf ’s morgens ook verheugen op een leuke Netflix serie wanneer je een tussentijdse taak die dag hebt afgerond.

Ben jij het overzicht kwijt of wil jij graag hulp bij het plannen en gemotiveerd blijven? We helpen je graag om de eindstreep te halen, op alle mogelijke manieren.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Alles over

1. De start van je Thesis

Bij Topscriptie zien we dagelijks veel studenten die lang aan hun Thesis bezig zijn en een achterstand hebben met hun planning. Veel onderwijsinstellingen hanteren geen harde deadlines en een Thesis is een omvangrijk project. Dat is heel wat anders dan de papieren en rapporten die je in korte tijd moest invullen! Zo hebben wij onlangs een student begeleid die het gevoel had dat hij niet vooruit ging, maar uiteindelijk bleek dat deze student maar 5 uur per week aan zijn Thesis kon besteden. Of een andere studente: iemand die wilde excelleren en overijverig elk uur aan haar Thesis wilde besteden, waarbij ze vergat dat dit eigenlijk contraproductief is en bovendien problemen als perfectionisme en faalangst in de hand werkt.

Je kunt de tijdsplanning zoals hierboven weergegeven, downloaden als Excel sheet en naar eigen wens aanpassen.

In dit artikel geven we je tips en adviezen over het plannen, want voor de meeste studenten is dit een heel handig hulpmiddel. Het maken van een Thesisplanning komt eigenlijk neer op jezelf mentaal voorbereiden op de verschillende taken die er komen gaan. Een Thesis kun je namelijk opdelen in verschillende taken die je in je planning kunt opnemen. Het voordeel van een Thesisplanning is dat je zorgt voor een mentale voorbereiding en jezelf daarmee dus in een werkmodus brengt. Je kunt steeds kleine taken afronden, waarmee de Thesis weer overzichtelijk wordt en je creëert rust in je hoofd. Tevens zorgt het ook voor meer motivatie, vooral omdat je tussentijdse doelen kunt halen waar je weer nieuwe motivatie uit kunt halen. En heel belangrijk: het einddoel komt ook weer in zicht!

Alle onderwerpen in

Thesistips

5. Het werkt vaak goed om iedere zondag (avond) een weekplanning op te stellen, gebaseerd op je Thesisplanning met tussentijdse deadlines die je eerder hebt opgesteld. Dus stel als je maandag gaat werken aan het schrijven van de resultaten van je enquêtes in je Thesis, dan kun je voor jezelf per blokje van 2,5 uur opschrijven wat je in die 2,5 uur wil gaan doen. Plan daarnaast pauzes in: in de ochtend minimaal 15 minuten, een lunchpauze van 30 minuten en in de middag ook 15 minuten.

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?