Skip to content

Studie- en Thesistips > Studietips algemeen

Studietips: Studeren zonder stress

Thesistips Alle onderwerpen

Steeds meer studenten hebben last van stress en moeite met studeren. Ben je op zoek naar studietips om effectiever te studeren en beter met stress om te gaan? Veel studenten lopen vroeg of laat vast in hun studie. Helaas richten scholen zich vooral op inhoudelijke kennis, maar vaak minder op studievaardigheden. Op deze pagina hebben wij daarom de beste studietips voor je verzameld uit de ervaringen van andere studenten. Print de lijst uit (plak hem in je agenda) en vink hem af!

Het onthouden van de stof

Verhaaltje voor bedtijd studie. Probeer het studiemateriaal 15 minuten te lezen voordat je gaat slapen. Terwijl je slaapt, verwerken je hersenen nieuwe herinneringen zodat deze worden opgeslagen in je langetermijngeheugen. De kans is dus groot dat je hierdoor de studiestof beter onthoudt. Het werkt het beste om het op papier te lezen. Schermen bevatten blauw licht, waardoor je moeilijk kunt slapen.

Spreid herhaling. Informatie in een korte tijd vastzetten is nooit echt leuk geweest en je vergeet deze informatie ook snel en moet het dan opnieuw doen. Probeer informatie op te splitsen in kleine stukjes en verspreid deze over de week. Elke keer dat u met een nieuw stukje informatie begint, bekijkt u de informatie die u eerder hebt geleerd. Zo onthoud je de stof beter en kun je vervelende studeermomenten afwisselen met leukere studeermomenten.

Post-its! Schrijf informatie op die moeilijk te leren is. Uit onderzoek blijkt dat je hersenen informatie beter opslaan als je deze op papier schrijft. Begin bijvoorbeeld met het uitschrijven van de moeilijkste of belangrijkste delen van een samenvatting of les.

Veel quizplezier! en of je het wel hebt opgeschreven. Probeer jezelf dan regelmatig te overhoren door een vraag op de voorkant te schrijven en het antwoord op de achterkant van de post-it. Door regelmatig terug te komen op de moeilijke stof, bereid je je goed voor op een examen of toets. Je leert niet alleen sneller, je bespaart ook tijd tijdens je examen.

Zeg het hardop! Terwijl we bezig zijn met quizzen en opschrijven, probeer het ook hardop te zeggen. Door tegelijkertijd informatie te horen en te zien, wordt informatie in de hersenen opgeslagen.

Samenwerken!

 1. Studiegroep. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar in de meeste gevallen werkt samenwerken heel goed op je individuele motivatie. Door het zien van vrienden of studiegenoten, die aan het werk zijn, ben jij ook geneigd om door te werken.
 2. Online (of op locatie) meeten! Probeer met iemand regelmatig af te spreken op locatie of online via Zoom of Teams. Je hoeft niet per se wat te zeggen tegen elkaar. Maar door samen aanwezig te zijn online, ervaar je hetzelfde effect om door te werken net als je buddy aan de andere kant van de meeting. Of schrijf je in voor de Topscriptie Thesisgroep!
 3. Studeer met andere expertises. Naarmate je studie vordert, kies je steeds meer je eigen richting in wat je wilt leren. Hierdoor kan het dus zijn dat je niet per se studiegenoten hebt, die hetzelfde moeten leren. Dit hoeft ook helemaal niet, als het gaat om motivatie! Probeer in je vriendengroep of familie te kijken of mensen ook baat hebben bij samenwerken. Het is hartstikke fijn als je met je zus of broer in een meeting zit, terwijl jullie beide met eigen werk bezig zijn. Hierdoor kun je af en toe even kletsen of om een mening vragen, terwijl je gemotiveerd bent om verder te werken.
 4. Vertel wat je wilt behalen. Het is goed om je doelen voor de dag te bespreken met anderen aan het begin van het samenwerken. Hierdoor zet je voor jezelf een stok achter de deur om aan het werk te gaan. Aan het eind van de meeting bespreek je kort hoe het ging bij iedereen en wat je verder wilt doen voor de volgende meeting. Door het te bespreken, maak je je eigen doelen concreet en is er ook een zekere verwachting en reflectie achteraf.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van Belgi√ę

Winnaar beste Thesisbureau van Belgi√ę

4.8
powered by Google
js_loader

Stress bestendig

 1. Variatie. Naarmate je langer aan het studeren bent, kan je meer druk ervaren doordat je het gevoel hebt dat je niets hebt bereikt aan het einde van de dag. Dit gebeurt vaak omdat je vasthoudt aan één onderwerp. Probeer dit onderwerp af te wisselen met werk dat je wel goed afgaat en dat ook gewoon gedaan moet worden. Op die manier heb je aan het einde van de dag het gevoel dat je veel hebt gedaan, en raak je langzaamaan ook meer betrokken bij de taak waar je aan blijft hangen.
 2. Frisse lucht. Probeer drie keer per dag 15 minuten buiten te wandelen. Naast het feit dat buitenlucht en de natuur therapeutisch werken op je gemoedstoestand, bevordert het ook je bloedsomloop. Na een wandeling wordt het bloed beter door je lichaam vervoerd, wat zorgt voor voldoende zuurstof in je hersenen. Dit helpt je beter te studeren en vermindert stress.
 3. Ontspan je schouders. Veel mensen realiseren zich niet dat hun schouders gespannen zijn naarmate ze meer stress ervaren. Uiteindelijk kan dit leiden tot hoofdpijn en rugpijn. Probeer eens je schouders op te trekken naar je oren en ze dan weer te laten zakken. Op deze manier “reset” je als het ware de spanning in je schouders en ervaar je weer hoe het is om ontspannen te zitten.
 4. Stretch het! Tijdens het studeren zit je natuurlijk langdurig, dus het is belangrijk om af en toe een pauze van 5 à 10 minuten te nemen. Voel je je gestrest en ervaar je pijn in je lichaam? Doe wat stretchoefeningen! Er zijn talloze oefeningen die je gemakkelijk naast je bureau of in de gang kunt doen. Op deze manier krijgen je spieren wat beweging en maak je je hoofd leeg om met nieuwe energie verder te gaan.
 5. Adem diep in. Het lijkt misschien simpel, maar je ademhaling heeft veel te maken met hoe je je voelt. Iemand die hoog of oppervlakkig ademt, is vaak gespannen en komt daar moeilijk vanaf. Voel je je niet goed en ervaar je spanning? Ga dan 10 minuten liggen en plaats je handen op je onderbuik. Probeer gedurende deze 10 minuten je te concentreren op je ademhaling door bij elke inademing je handen omhoog te duwen. Dit helpt bij het starten van een diepere buikademhaling en bevordert de ontspanning van je lichaam.

Gezond studeren

 1. Goede nachtrust! Nog om 23 uur  avonds aan het studeren terwijl je moe bent? Ga slapen en sta wat vroeger op!  Ochtends is je productiviteit veel hoger dan  avonds. Hierdoor krijg je  ochtends ook meer werk gedaan dan wat je naar de avond verschuift. Bovendien raden we aan om tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen in de week voor een examen of toets. Met voldoende slaap werkt je geheugen beter, wat betekent dat je tijdens je examen of toets meer informatie kunt onthouden.
 2. Studeren tijdens je piekmoment. Iedereen studeert anders en heeft bepaalde behoeften en tijden waarop studeren uitstekend gaat. Probeer dit te ontdekken en plan je schema daarop. Als je  ochtends super productief bent, reserveer die tijd dan voor je studie. Als je goed studeert met iemand anders, plan dan een paar studiebijeenkomsten met anderen. Of als een korte dutje echt wonderen voor je doet, zorg ervoor dat je die kunt nemen, zodat je daarna weer vol energie verder kunt.
 3. Neem pauzes. Plan pauzes in tijdens je studiemarathon en neem dan ook daadwerkelijk een pauze. Ga niet half achter je laptop eten, maar loop naar de kantine of een andere kamer om je lunch te nuttigen. Denk bijvoorbeeld aan een pauze van 15 minuten in de ochtend en middag en een lunchpauze van 30 minuten. Het is ook een goed idee om tijdens je pauze met iemand te praten. Even ontspannen praten zorgt ervoor dat je daarna weer fris aan de slag kunt.
 4. Beweging is goed! Verschillende studies tonen aan dat de verwerkingssnelheid van je hersenen verbetert na lichamelijke beweging. Plan dus een sportactiviteit in voordat je gaat studeren, bijvoorbeeld een ochtendrondje hardlopen of een work-out.
 5. Schakel afleiding uit. Veel afleidingen tijdens het studeren helpen niet echt met je vooruitgang. Ze veroorzaken vaak ook stress omdat je hersenen voortdurend van focus veranderen. Zorg ervoor dat je omgeving is afgestemd op studeren. Kies een rustige plek, zet je telefoon uit, vermijd sociale media en zorg ervoor dat er geen mensen zijn die voortdurend praten. Op die manier kun je je goed concentreren op je werk. Plan ook studietijd in blokken, bijvoorbeeld 1 uur studeren afgewisseld met 10 minuten pauze. In die 10 minuten pauze kun je even weglopen van je studieplek om iets anders te doen.

Hopelijk helpen deze studietips om je stressniveau te verlagen en je motivatie om te studeren te versterken. Studeren in deze tijd is niet altijd even gemakkelijk, en je bent zeker niet de enige die moeilijkheden ondervindt. Deel je ervaringen met medestudenten, vrienden en familie, zodat jullie elkaar daadwerkelijk kunnen ondersteunen.

Als het echt niet lukt of als je vaak een overweldigend en schuldig gevoel ervaart, aarzel dan niet om professionele hulp in te schakelen. Dit is volkomen normaal, en het belangrijkste is dat je je studie succesvol afrondt. Onze Thesisbegeleiders zijn experts op verschillende gebieden, zowel op het gebied van inhoudelijke kennis als studievaardigheden.

Tijdens onze studiecoaching ga je intensief op zoek naar wat het beste voor jou werkt, werk je samen aan een stok achter de deur om het studeren gemakkelijker te maken, en kun jij ook je studie succesvol voltooien!

Lees verder

Studietips: thuis studeren

Alles over

Studietips algemeen

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?