Skip to content

Studie- en Thesistips > Studietips algemeen

Tentamenstress

Thesistips Alle onderwerpen

Examenstress? 3 toptips om zonder stress je examens af te leggen

Examenstress maakt ieder academiejaar een groot deel van de slachtoffers. Van slecht slapen en hartkloppingen tot black-outs en slechte cijfers. Hoe ga je hiermee om en hoe kun je dit voorkomen?

In dit artikel geven we je 3 toptips om voorgoed van je examenstress af te komen!

Maar voordat dat gebeurt, gaan we eerst even kijken wat examenstress precies is, hoe je het kunt herkennen en wat de effecten zijn.

Gezonde spanning of echte examenstress?

Speciale en belangrijke gebeurtenissen brengen altijd wat stress met zich mee. Of het nu gaat om uw rijexamen, een sollicitatiegesprek of een examen.

Die stress is op zich niet zo erg. Sterker nog, het kan zelfs een positief effect hebben! Een beetje stress zorgt voor wat extra adrenaline en alertheid, waardoor je scherper wordt en beter kunt presteren. Wij noemen dat ‘gezonde spanning’.

Tentamenstress

Maar die stress kan ook te veel worden en dan negatieve gevolgen hebben. Deze vorm van negatieve examenstress kenmerkt zich door:

Een constant gevoel van spanning

Concentratieverlies

Slapeloosheid / niet meer kunnen ontspannen

Vermoeidheid

Overmatig piekeren

(Faal)angst

Fysieke klachten zoals buikpijn of hoofdpijn

Als u dergelijke symptomen ervaart, moet u actie ondernemen. Deze vorm van examenstress leidt niet alleen tot onvoldoende cijfers, het is ook niet goed voor je gezondheid.

Hieronder geven we je 3 tips om voor eens en voor altijd met examenstress om te gaan.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Tip 1: cursussen bijhouden en colleges voorbereiden

Eén van de grootste oorzaken van examenstress is het uitstellen van alles tot het laatste moment. Natuurlijk weet je al lang van tevoren wanneer de tentamenperiodes zijn, maar omdat je andere (leukere) dingen te doen hebt, stel je het studeren zo lang mogelijk uit.

 

Tot de tentamenperiode voor de deur staat en je ineens als een gek moet gaan studeren. Lange dagen en soms nachten in de boeken, veel koffie drinken, weinig slapen en alles last minute….Ben je verrast dat je gestrest bent? Uitstellen tot het laatste moment zorgt voor veel spanning, stress en paniek.

Om dit te voorkomen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk met de voorbereiding te beginnen. En met vroeg bedoelen we: al aan het begin van je semester.

Houd al je vakken bij en bereid je colleges altijd goed voor. Als je de stof gedurende het semester tot je neemt, heb je al veel werk voor je examen gedaan. Je bent goed thuis in de stof en kunt met vertrouwen naar de examens kijken.

Het kan verleidelijk zijn om colleges over te slaan en je niet altijd goed voor te bereiden, maar realiseer je dat je uiteindelijk al dit werk zult moeten doen. Alles uitstellen en uitstellen levert alleen maar veel examenstress op.

Tip 2: maak een studieplan en begin ruim van tevoren met studeren

Als je al je vakken goed bijhoudt en je colleges voorbereidt, ben je al een eind op weg. Maar een goede voorbereiding betekent natuurlijk ook dat je zo vroeg mogelijk begint met blokken voor je tentamens.

Maak dan ook een goede studieplanning waarmee je toewerkt naar je tentamens:

Begin in je planning zo vroeg mogelijk met studeren voor je tentamens (klik hier voor tips bij het maken van een goede planning en een voorbeeld)

Maak naast een algehele planning ook een dagplanning waarin je bijvoorbeeld aangeeft welke stukken je gaat lezen, het geeft vaak veel voldoening om taken af te kunnen vinken

Plan reservetijd in: je schema is dan flexibel en als er eens wat tussenkomt, hou je nog genoeg tijd over

Plan voldoende pauzes in: uitgerust en ontspannen studeren is veel effectiever

Beloon jezelf op bepaalde momenten (na het lezen van deze 2 hoofdstukken), bijvoorbeeld met een lekkere lunch of een rondje hardlopen, dat werkt vaak erg motiverend

Hanteer een duidelijke structuur en deel je schema zo veel mogelijk in per vak: op dag 1 en 2 studeer je voor vak X, op dag 3 en 4 voor vak Y, enz.

Stel prioriteiten: begin met de vakken die je het lastigste vindt en waarin je het eerst tentamen moet doen

Tip 3: zo kun je ontspannen aan je examen beginnen

De dag voor je tentamen

Heb je de volgende dag een tentamen? Ga dan vooral niet de hele nacht zitten leren!

Dat werkt tentamenstress alleen maar in de hand. Om optimaal te presteren, is het belangrijk dat je goed uitgerust bent. Doe de avond tevoren iets leuks en ontspannends, luister bijvoorbeeld rustgevende muziek, neem een bad, kijk een leuke serie en kook iets lekkers. Leuke tip: uit onderzoek blijkt dat het knuffelen met je huisdier stressverlagend werkt (de UvA zet puppy zelfs in bij het verminderen van studiestress, lees het artikel hier). Beloon jezelf voor het harde studeren en denk positief: je hebt voldoende geleerd en mag nu lekker ontspannen om morgen een mooie presentatie te leveren! En ga lekker vroeg naar bed. Vind je dit lastig of word je bijvoorbeeld snel afgeleid door social media? Er zijn verschillende apps die je hierbij kunnen helpen (Google maar eens op: app social media uitzetten). Als je moeite hebt met ontspannen of nog steeds veel last houdt van stress de dag/ nacht voor je tentamen, is het een goed idee om ontspanningsoefeningen en/ of ademhalingsoefeningen te doen. Download bijvoorbeeld een mindfulness app.

Vlak voor het tentamen

Op de dag van je tentamen is het verstandig om ruim op tijd van huis te vertrekken, zodat je je niet hoeft te haasten. Als er zenuwachtige medestudenten zijn die erg gespannen zijn, probeer hen dan zoveel mogelijk te vermijden. Hun zenuwen kunnen namelijk jouw eigen tentamenstress vergroten.

Tijdens het tentamen

Tijdens je tentamen is het belangrijk om kalm te blijven. Adem een paar keer diep in en lees eerst rustig alle vragen door. Probeer in te schatten hoeveel tijd je voor elke vraag nodig hebt. Begin met de vragen die je het makkelijkst lijken. Op die manier bouw je meteen zelfvertrouwen op.

Neem tussen de vragen door af en toe een pauze. Als je te lang aan één stuk doorwerkt, zal je concentratie steeds meer afnemen. Af en toe rust nemen helpt je scherp en alert te blijven. Haal diep adem, neem een slokje drinken en ontspan even voordat je weer verdergaat.

Geef examenstress geen kans

Examenstress is voor veel studenten een probleem. Het kan ervoor zorgen dat je je examen niet haalt, ook al heb je goed gestudeerd en beheerst je alle stof.

Met de 3 tips in dit artikel heb je alles in huis om examenstress te voorkomen. Zo ga je altijd ontspannen je examens in en heb je de meeste kans op een goed resultaat en het behalen van dat diploma.

Blijf jij last hebben van examenstress en wil je hier graag hulp bij? Maak dan gebruik van onze studiecoaching. Wij helpen u graag!

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Lees verder

Depressie: tips

Alles over

Studietips algemeen

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?