Skip to content

Studie- en Thesistips > Studietips algemeen

Motivatie afstuderen

Thesistips Alle onderwerpen

Meer motivatie met een helder plan

De oplossing? Een concreet plan met mini deadlines. Vind jij het lastig om je aan die mini-deadlines te houden? Wij stellen samen een concreet plan op en houden u aan het plan. Je bereikt je doel: afstuderen. Je eigen Topthesis Begeleider is jouw stok achter de deur, het duwtje in de rug. Je leidinggevende helpt je van denken naar doen. Omdat wij alle afspraken direct met u inplannen zijn er geen excuses meer. Wil jij ook een plan om uiteindelijk af te studeren? Neem contact met ons op en wij zorgen voor een helder plan!

Wat een goed plan je oplevert:

Rust en minder stress (stok achter de deur)

Je weet waar je naartoe werkt

Structuur en overzicht, juist op de momenten dat je denkt dat je het overzicht kwijt raakt!

Wil je eerst meer lezen over motivatie? In onderstaande blog leggen wij uit welke motivatiestijl jij hebt zodat je er beter mee om kunt gaan en geven we tips om je motivatie te vergroten en je Thesis snel en succesvol af te ronden.

Twee motivatiestijlen

We onderscheiden twee verschillende motivatiestijlen onder studenten. De eerste vorm van motivatie kunnen we vermijdingsmotivatie noemen (“weg van” in het Engels) en de tweede vorm als benaderingsmotivatie (“Towards” in het Engels). Welke vorm van motivatie je precies hebt, hangt ook af van het moment. U zult bijvoorbeeld een meer benaderbare motivatie tonen voor belangrijke aspecten zoals eten en een meer vermijdende stijl als het gaat om zaken als pijn, verkoudheid of gebrek aan voedsel. Het is goed om te beseffen dat beide vormen van motivatie ook bij jou aanwezig zijn, maar dat het een continuĂŒm is en dat je waarschijnlijk een voorkeur zult hebben voor een bepaalde motivatiestijl.

Uit NLP-onderzoek blijkt dat 60% van de mensen vermijdend gemotiveerd is, 25% benaderbaar gemotiveerd is en 15% beide vormen van motivatie in gelijke mate vertoont.

Realiseer je ook dat jouw vorm van motivatie afhankelijk is van de context. Nu je aan het afstuderen bent en een Thesis schrijft, ben je misschien wat terughoudender, maar misschien ben je normaal gesproken iemand die meer benadering gemotiveerd is als je afspreekt met vrienden.

Heeft u zich ooit afgevraagd wat u precies wilt? Door simpelweg de vraag “Wat wil je?” te beantwoorden, kun je jouw voorkeur voor motivatie ontdekken.

Benader de motivatiestijl

Weet jij wat je echt wilt doen en bereiken? Krijg jij energie van het maken van toekomstplannen en weet je al wat je wilt gaan doen na het afronden van je Thesis? En gebruik je vooral positief taalgebruik (zoals spreken in termen van ‘doen’ en ‘willen’ in plaats van ‘niet doen’ en ‘niet willen’? De kans is groot dat je de voorkeur geeft aan de benadering/motivatiestijl, en dat is prima , want dat zorgt voor veel stabiliteit!

Tips: Wees je bewust van je valkuil, want met een benadering/motivatiestijl kun je soms ‘naïef’ zijn en daardoor bepaalde problemen van je Thesis niet onder ogen willen zien. Laat je niet ontmoedigen door (negatieve) feedback van docenten, dit is hun taak, en denk na in stappen die je moet zetten om bepaalde problemen op te lossen tijdens het schrijven van je Thesis!

Vermijdende motiverende stijl

Als je vaker gemotiveerd bent, zul je, in tegenstelling tot de benadering/motivatiestijl, vooral praten over dingen die je niet zou willen doen. Deze leerlingen vinden het erg moeilijk om een vraag als ‘Wat wil je?’ te beantwoorden. te beantwoorden. Je bent vooral probleemgerichte en gaat lastige situaties (zoals negatieve feedback of andere tegenslagen tijdens het schrijven van je Thesis) zoveel mogelijk uit de weg. Wellicht heeft u ook wel eens last gehad van een black-out. Vind jij het ook lastig om je te focussen op een duidelijk doel (zoals het behalen van je diploma/Thesis)? Dan heb je waarschijnlijk een sterke voorkeur voor de vermijdende motivatiestijl.

Tips: waarschijnlijk moet je jezelf keer op keer motiveren, ben je snel afgeleid en merk je dat je motivatie vaak erg laag is. Probeer jezelf te motiveren en te belonen als je kleine successen behaalt (zoals het voltooien van een bepaald hoofdstuk of het ontvangen van de enquĂȘteresultaten in SPSS) en stop zo met uitstellen/vermijden. Houd altijd het einddoel voor ogen, probeer jezelf te motiveren door iets te bedenken wat je over 3 jaar wilt bereiken (bijvoorbeeld die leuke baan, wereldreis, je eigen huis/bedrijf). Dus door na te denken over iets wat je over 3 jaar wilt bereiken, ga je geleidelijk (ongeveer) die kant op en word je altijd aangetrokken door wat je daarna krijgt.

Je weet waar je naartoe werkt. Vaak helpt het om het samen te doen (zo zie je dat je niet de enige bent die vastloopt) en te zorgen voor ritme, rust en regelmaat. Zorg ook voor een leuke en inspirerende plek!

Hoe kan ik gemotiveerd afstuderen?

Het belangrijkste om jezelf weer gemotiveerd te krijgen, is je Thesis als een positieve uitdaging te zien. Probeer het dus niet als een ‘must’ te zien en kies waar mogelijk een leuk onderwerp. Hieronder geven we een lijstje met tips om je motivatie te vergroten:

Maak het voor jezelf ook leuk door het in kleine stapjes op te delen (zo krijg je ook overzicht!) en bij het bereiken van deze stapjes steeds jezelf iets leuks te gunnen. Wat nog motiverender werkt is interval doelen stellen. Je bepaalt voor jezelf aan het begin van de dag bijvoorbeeld niet dat je 3 interviews gaat uitschrijven, maar dat je er 2-4 gaat uitschrijven. Het voordeel is dat je het doel sneller haalt en daardoor een goed gevoel krijgt, maar je wordt ook uitgedaagd om toch die 4 te halen.

Black-out? Zorg dat je wat kernwoorden opschrijft, maak een inhoudsopgave of een mindmap. De truc is om te starten met schrijven waarbij niks fout is, het aanpassen van je stuk komt later wel: eerst iets op papier krijgen.

Kijk naar wat je al wel hebt bereikt en stel realistische doelen voor elke dag. Probeer dit als een soort boodschappenlijstje steeds af te vinken, dat geeft voldoening!

Zorg voor zo min mogelijk afleiding (stel een app in op je telefoon die social media bijvoorbeeld blokkeert) en plan bewuste pauzes in en tijden waaraan je aan je Thesis werkt.

Door negatieve gedachten (dit lukt me niet) ga je ontwijken en wordt het probleem alsmaar groter. Maak het voor jezelf leuk; doe het samen, vraag hulp, plan leuke dingen in en zie het als kleine taken die moeten worden afgerond.

Heb jij ook last van minder motivatie tijdens het schrijven van je Thesis?

Veel studenten die bij ons Thesisbegeleiding krijgen (1 of meerdere sessies) geven aan dat een persoonlijke Thesisbegeleider en Thesisbegeleiding zorgt voor meer motivatie en inspiratie (en minder stress)! Lees hier alle voordelen van persoonlijke Thesisbegeleiding.

Thesisbegeleider en eigenaar van Topthesis Mirjam de Winter is cum laude afgestudeerd. Ze begeleidt al een aantal jaren studenten bij hun Thesis en heeft zich gespecialiseerd in het studeren en schrijven van een Thesis bij vermijding/uitstel, faalangst, perfectionisme, hoogbegaafdheid, ADHD, autisme, onzekerheid en motivatieproblemen.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Lees verder

Studieontwijkend gedrag

Alles over

Studietips algemeen

“Heb jij ook last van motivatieproblemen?” Ben jij een chronische uitsteller? Hoe komt het dat zoveel studenten zo moeilijk te motiveren zijn tijdens het schrijven van hun Thesis? En als het eenmaal langer duurt, is het lastig om er zelf achter te komen en veel studenten blijven uitstellen. Het effect hiervan is: STRESS! Faalangst, perfectionisme en uitstelgedrag maken deel uit van het creatieve Thesisproces. Je stelt het uit en begint te twijfelen. Je hebt geen goed overzicht van wat je doet.

Heb jij ook last van motivatieproblemen? Ben jij een chronische uitsteller? Hoe komt het dat zoveel studenten zo moeilijk te motiveren zijn tijdens het schrijven van hun Thesis? En als het eenmaal langer duurt, is het lastig om er zelf achter te komen en veel studenten blijven uitstellen. Het effect hiervan is: STRESS! Faalangst, perfectionisme en uitstelgedrag maken deel uit van het creatieve Thesisproces. Je stelt het uit en begint te twijfelen. Je hebt geen goed overzicht van wat je doet.

Alle onderwerpen in

Studietips algemeen

Als je vaker gemotiveerd bent, zul je, in tegenstelling tot de benadering/motivatiestijl, vooral praten over dingen die je niet zou willen doen. Deze leerlingen vinden het erg moeilijk om een vraag als ‘Wat wil je?’ te beantwoorden. te beantwoorden. Je bent vooral probleemgerichte en gaat lastige situaties (zoals negatieve feedback of andere tegenslagen tijdens het schrijven van je Thesis) zoveel mogelijk uit de weg. Wellicht heeft u ook wel eens last gehad van een black-out. Vind jij het ook lastig om je te focussen op een duidelijk doel (zoals het behalen van je diploma/Thesis)? Dan heb je waarschijnlijk een sterke voorkeur voor de vermijdende motivatiestijl.

Tips: waarschijnlijk moet je jezelf keer op keer motiveren, ben je snel afgeleid en merk je dat je motivatie vaak erg laag is. Probeer jezelf te motiveren en te belonen als je kleine successen behaalt (zoals het voltooien van een bepaald hoofdstuk of het ontvangen van de enquĂȘteresultaten in SPSS) en stop zo met uitstellen/vermijden. Houd altijd het einddoel voor ogen, probeer jezelf te motiveren door iets te bedenken wat je over 3 jaar wilt bereiken (bijvoorbeeld die leuke baan, wereldreis, je eigen huis/bedrijf). Dus door na te denken over iets wat je over 3 jaar wilt bereiken, ga je geleidelijk (ongeveer) die kant op en word je altijd aangetrokken door wat je daarna krijgt.

Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?