Skip to content

Een Thesis schrijven en afstuderen met autisme

Afstuderen met autisme is een extra uitdaging. Gelukkig kun je veel doen om ervoor te zorgen dat je afstudeert. In dit artikel geven wij je uitleg en tips om succesvol af te studeren!

Welke problemen ervaren leerlingen met autisme?

Students with autism can experience various challenges during their studies and graduation, they often have difficulty with:

  1. Social interaction: it is often more difficult for these students to understand social signals and deal with social situations such as group projects (which is very common in many  studies!) and lectures.
  2. Communication: They may have difficulty with verbal and non-verbal communication, which can lead to misunderstandings and difficulties in expressing thoughts and feelings. Well-intentioned feedback from a teacher can sometimes go very wrong.
  3. Overstimulation: these students are often very sensitive to stimuli such as bright light, sound or smell, which can lead to overstimulation and stress.
  4. Flexibility and change: Changes in routine or unexpected situations can be stressful for students with autism, as they often need structure and predictability.
  5. Task-oriented problems: These students may also have difficulty organizing and planning their work and maintaining their motivation and focus while studying.
  6. Problems with sensory integration: Some students with autism have problems with sensory integration, which can cause them to have difficulty processing sensory input such as visual, auditory and tactile information (for example during a lecture).

Fortunately, many universities and educational institutions offer extra support and other facilities for students with autism (or another ‘disability’). Always ask your study supervisor/coach about this.

Een leerling met autisme uit de praktijk

Iedere student met autisme is anders, maar in dit stuk willen wij graag een voorbeeld beschrijven van een student met autisme (met de fictieve naam Sarah) die wij hebben begeleid tijdens het afstuderen. Wellicht herken je bepaalde dingen die ook voor jou gelden!

Sarah is een vierdejaars psycholoog aan de universiteit. Ze heeft autisme en heeft moeite met sociale situaties en communicatie. Ze vindt het moeilijk om aandachtig te blijven tijdens colleges en heeft moeite met het begrijpen van de stof. Sarah vindt het ook lastig om met haar medestudenten te communiceren en te begrijpen wat er van haar verwacht wordt bij groepsprojecten.

Als gevolg hiervan voelt Sarah zich vaak overweldigd en overprikkeld tijdens de les. Ook kan ze zich moeilijk concentreren op de studiestof, omdat ze snel wordt afgeleid door geluiden of bewegingen in de omgeving. Als ze thuiskomt van school, is ze vaak overprikkeld en heeft ze moeite met studeren.

Ze heeft ook moeite met het plannen van haar tijd en het organiseren van haar werk, waardoor ze soms deadlines mist of taken niet voltooit. Ze heeft regelmatig hulp nodig bij het structureren van haar werk en het maken van een planning. Dit helpt haar heel goed, vooral om alles stap voor stap te doen.

Sarah heeft ook sterke punten zoals een goed oog voor detail en een uitstekend geheugen. Daarnaast heeft ze een sterke passie voor een specifiek onderwerp (traumaverwerking) en is ze vastbesloten haar diploma te behalen. Met de juiste ondersteuning heeft Sarah haar studie uiteindelijk succesvol afgerond!

Tips voor studenten met autisme

1. Plan vooruit

Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen als je afstudeert met autisme, is om vooruit te plannen. Dit betekent dat je je opdrachten, examens en deadlines moet bijhouden en ervoor moet zorgen dat je voldoende tijd hebt om ze af te ronden. Maak een planning (via deze link vind je ook een planning die je kunt gebruiken als je aan het afstuderen bent) of agenda en houd deze bij zodat je niets vergeet en je tijd goed kunt beheren. Je kunt dit ook samen met een studiegenoot of Thesisbegeleider doen, zodat je een stok achter de deur hebt.

2. Creëer een routine

Een andere belangrijke stap bij het afstuderen met autisme is het creëren van een routine. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen en je te helpen gefocust te blijven op je doelen (het afstuderen!). Probeer elke dag op dezelfde tijd op te staan, te eten en te studeren.

3. Zoek ondersteuning

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent als het gaat om afstuderen met autisme. Er zijn veel groepen die zich richten op het ondersteunen van studenten met autisme. Je kunt ook gebruik maken van Thesisbegeleiding, waarbij je een persoonlijke begeleider krijgt die je bij het hele proces bijstaat. Maak gebruik van deze bronnen en zoek hulp wanneer je dat nodig hebt. Praat met een vertrouwenspersoon, mentor, of zoek contact met een autisme support groep op de universiteit. Deel je zorgen en angsten met mensen en medestudenten die je kunnen helpen.

4. Maak gebruik van aanpassingen

Universiteiten en hogescholen zijn wettelijk verplicht om studenten met autisme te voorzien van de nodige aanpassingen om hen te ondersteunen bij het afstuderen. Dit kan variëren van extra tijd voor examens tot het bieden van speciale studieomgevingen. Maak gebruik van deze aanpassingen als ze beschikbaar zijn en bespreek met de juiste mensen over welke aanpassingen voor jou het meest nuttig kunnen zijn.

5. Maak gebruik van technologie

Er zijn veel technologische hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het afstuderen met autisme. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van tekst-naar-spraak app/ software om je te helpen bij het lezen van lange teksten of het schrijven van papers. Spraak-naar-tekst software kan ook helpen om ideeën op te nemen terwijl je onderweg bent. Maak gebruik van deze technologie om je studievaardigheden te verbeteren en je studietijd te verminderen.

6. Vermijd overprikkeling

Overprikkeling kan een veelvoorkomend probleem zijn voor mensen met autisme. Zorg ook voor ontprikkeling. Dit kan betekenen dat je rustige studieplekken zoekt, afleidende geluiden zoals muziek uitzet of gebruik maakt van een koptelefoon met ruisonderdrukking. Vergeet ook niet om regelmatig even een rondje te lopen (ga dus niet uren achter elkaar studeren, maar loop tussendoor even een rondje door school) of maak eventueel gebruik van een stressbal.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader
Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?