Skip to content

Zo schrijf je een perfecte kosten en baten analyse voor je HR Thesis

Een kosten en baten analyse is van onschatbare waarde voor elk HR-Thesis. Het stelt je in staat om de waarde en impact van een specifieke HR-interventie te meten en biedt hiermee een belangrijke tool om weloverwogen beslissingen te nemen. Het is alleen geen gemakkelijke opdracht om een kosten baten analyse te maken. In dit artikel delen we dan ook drie eenvoudige stappen die je kan toepassen om de kosten baten analyse te schrijven voor je HR-Thesis.

Het belang van een heldere kosten baten analyse

Een heldere kosten baten analyse kan helpen bij het maken van de juiste beslissingen binnen bedrijven. Zo helpt deze analyse bij het afwegen van de kosten van een bepaalde HR-activiteit tegen de voordelen die het oplevert. Het uitbesteden van de salarisadministratie kan bijvoorbeeld op het eerste gezicht duurder lijken dan het intern afhandelen van salarissen, maar een kosten baten analyse kan aantonen dat op de lange termijn de voordelen groter zijn. Door de loonadministratie uit te besteden, kunnen de personeelskosten dalen en kan het management zich richten op andere taken binnen de organisatie. 

1. Identificeer de kosten en baten van je HR-interventie

Om de kosten en baten goed in kaart te kunnen brengen, moet je nagedacht hebben over de doelstelling die je probeert te behalen met de HR-interventie. Hebben we het over een hogere productiviteit, een betere werknemersretentie of lagere kosten? De volgende stap is het in kaart brengen van hoeveel de interventie gaat kosten. Neem hierin zaken mee zoals: interne uren, kosten voor softwarepakketten, teamuitjes, etc.

Identificeer vervolgens de baten van je HR-interventie. Denk hierbij aan zowel kwalitatieve en kwantitatieve baten zoals: euro’s die er worden bespaard doordat er efficiënter wordt gewerkt, betere personeelsretentie waardoor x minder personeelsleden weggaan het bedrijf etc.

2. Bereken nauwkeurig de resultaten

Een nauwkeurige kosten baten analyse vereist een zorgvuldige analyse van alle relevante kosten en baten die samenhangen met jouw geadviseerde HR-interventie(s). Zodra je de basis van je kosten baten analyse op papier hebt staan, is het belangrijk dat je de analyse maakt voor dezelfde tijdsperiode.

Om je analyse te versterken, is het mogelijk om gebruik te maken van bestaande HR-Analytics om inzicht te krijgen in specifieke kostenbesparingen of tijdsbesparingen. Deze masterthesis over HR analytics toont aan dat het nog in de kinderschoenen staat, maar een enorme kans is voor veel bedrijven. Het onderbouwen van jouw inzichten met data zal de geloofwaardigheid van je analyse verhogen en het nemen van goede HR-beslissingen bevorderen. Het is daarom belangrijk om verder te denken en middels data je inzichten te onderbouwen, zodat je jouw kosten baten analyse effectief kunt delen met je manager en andere stakeholders.

3. Presenteer je analyse, en scherp aan

Zodra jouw analyse klaar is om gedeeld te worden, kun je contact gaan zoeken met je bedrijfsbegeleider. Bespreek je analyse en kijk of je kosten of baten gemist hebt. Het is belangrijk om open te staan voor feedback en eventuele aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat je analyse zo accuraat en volledig mogelijk is. Vervolgens kun je jouw analyse presenteren aan andere belanghebbenden zoals het managementteam, de HR afdeling en je schoolbegeleiders. Zorg ervoor dat je informatie duidelijk en begrijpelijk presenteert. Neem de tijd om eventuele vragen te beantwoorden en feedback te ontvangen. Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je stakeholders snappen welke kosten en baten aan jouw HR-interventie ten grondslag liggen. 

Voorbeeld kosten baten analyse

hier is een voorbeeld van hoe je een kosten en baten analyse zou kunnen gebruiken in een Thesis:

Stel dat je een Thesis schrijft over het invoeren van elektrische auto’s in een taxibedrijf. Je kunt dan een kosten-batenanalyse uitvoeren om te bepalen of het voor het bedrijf financieel haalbaar is om de overstap te maken naar elektrische auto’s. Hier is hoe je dit zou kunnen doen:

Kosten:

  • Aanschafprijs elektrische auto’s
  • Kosten voor het installeren van laadinfrastructuur
  • Kosten voor training van het personeel
  • Verhoogde verzekeringstarieven voor elektrische auto’s

Baten:

  • Verminderde brandstofkosten
  • Verminderde onderhoudskosten
  • Verminderde belastingen
  • Verbeterde reputatie van het bedrijf vanwege milieuvriendelijkheid

Op basis van deze kosten-batenanalyse kun je concluderen dat het voor het taxibedrijf voordelig kan zijn om over te stappen op elektrische auto’s, omdat de voordelen op de lange termijn waarschijnlijk opwegen tegen de initiële kosten. Door een kosten-batenanalyse uit te voeren, kun je de financiële haalbaarheid van een dergelijke overstap onderzoeken en onderbouwen.

Ideeën en inspiratie voor een HR onderwerp

Ben je nog bezig met het verder uitdiepen van jouw HR onderzoeksvraag of onderwerp? Hierbij alvast wat voorbeelden:

• Het verkennen van de impact van digitale betrokkenheidspraktijken van medewerkers op de organisatieprestaties in het MKB

• De rol van diversiteit en inclusie op de werkvloer

• Een evaluatie van de doeltreffendheid van programma’s voor afstandsonderwijs en ontwikkeling van medewerkers in de e-commerce sector

• Het vergelijken van het effect van flexibele werkschema’s op medewerkerstevredenheid en productiviteit over generatieverschillen heen

• Het beoordelen van de relatie tussen op gender gerichte programma’s voor werknemers-empowerment en baantevredenheid in. bedrijf/ land X

• Een overzicht van de impact van technologie en digitalisering op human resource managementpraktijken in de bouwsector

• Een analyse van de rol van human resource management in talentverwerving en -behoud als reactie op globalisering en crisis, een casestudy van het Zuid-Afrikaanse energiebedrijf

• De invloed van leiderschapsstijl op de motivatie en prestaties van werknemers die op afstand werken in de onderwijssector.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij je HR Thesis of kosten baten analyse? Neem snel contact op voor een vrijblijvende clarity call.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader
Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?