Skip to content

Imposter syndroom, een persoonlijk verhaal van student Felix

Al ruim 10 jaar begeleid ik als Thesiscoach (Mirjam de Winter) studenten bij hun Thesis en studie. In deze blog beschrijf ik de ervaringen van een student die ik heb begeleid en geeft de student ook zijn verhaal en tips weer. Om zo een stukje herkenning maar ook vertrouwen en tips te geven voor studenten die hier nu mee worstelen. Deze student had last van het Imposter Syndroom, als fictieve naam zal ik Felix aanhouden. Het Imposter Syndroom is een uitdagende mentale strijd die veel studenten treft. Ondanks Felix zijn academische successen en erkenning voelde hij zich diep van binnen altijd onzeker. Hij geloofde dat hij niet op hetzelfde niveau zat als zijn medestudenten. Wanneer hij een voldoende haalde voor een essay, was dit volgens Felix puur geluk. Het Imposter Syndroom beïnvloedde niet alleen zijn zelfvertrouwen, maar ook zijn academische en sociale leven.

Laag zelfvertrouwen en perfectionisme

Het Imposter Syndroom kan vaak leiden tot lage zelfwaardering en perfectionisme. Studenten die last hebben van het Imposter Syndroom hebben de neiging hun eigen prestaties te bagatelliseren en twijfelen voortdurend aan hun eigen kunnen. Ze geloven dat hun successen te danken zijn aan externe factoren, zoals geluk of toeval, in plaats van aan hun eigen vaardigheden en inzet. Dit gebrek aan zelfvertrouwen kan leiden tot een constante druk om te presteren en het gevoel dat ze continu moeten bewijzen dat ze competent zijn.

Perfectionisme gaat vaak hand in hand met het Imposter Syndroom. Studenten streven naar perfectie als een manier om zichzelf te beschermen tegen mogelijke ontmaskering (ze stoppen niet met studeren etc.).

De combinatie van laag zelfvertrouwen en perfectionisme kan een negatieve cyclus creëren. Deze studenten leggen zichzelf voortdurend veel druk op en voelen zich nooit tevreden, zelfs als ze succesvol zijn. Ze kunnen zichzelf overbelasten, zichzelf onrealistische doelen stellen en zichzelf bekritiseren als ze niet aan hun eigen strenge normen voldoen.

 

Wat voor effect had het imposter syndroom op jou?

Hey daar, medestudent. Ik wil vandaag mijn persoonlijke verhaal met je delen, omdat ik denk dat jij jezelf erin zou kunnen herkennen en iets aan mijn tips kan hebben. Ik weet hoe het is om te worstelen met het Imposter Syndroom, dat constante gevoel van onzekerheid en twijfel, zelfs als je succesvol bent.

Als student heb ik vaak het gevoel gehad dat ik niet genoeg was. Ondanks goede cijfers en erkenning van docenten voelde ik me altijd alsof ik elk moment door de mand kon vallen. Ik geloofde dat anderen slimmer en capabeler waren dan ik, en dat ik alleen maar geluk had gehad met mijn prestaties.

Het Imposter Syndroom had een verlammend effect op mijn academische leven. Ik durfde geen vragen te stellen in de klas, bang om dom over te komen. Ik vermeed deelname aan discussies, omdat ik dacht dat mijn opmerkingen niet relevant genoeg zouden zijn. Het voelde alsof ik constant in een schijnwereld leefde, waarin ik me verstopte achter een masker van zelfverzekerdheid.

Wat heeft jou geholpen?

Langzaam ben ik gaan beseffen dat ik niet de enige ben die deze worsteling doormaakt. Door open te zijn over mijn gevoelens ontdekte ik dat veel medestudenten soortgelijke twijfels en angsten hadden. Dit besef maakte me sterker en gaf me de moed om te blijven vechten tegen het Imposter Syndroom.

Ik ben begonnen met het verzamelen van bewijs van mijn eigen succes. Ik maakte een lijst van mijn prestaties, hoe klein ze ook waren, om mezelf eraan te herinneren dat ik wel degelijk iets te bieden heb. Ik ben gaan praten met docenten, die me waardevolle feedback gaven en me hielpen mijn eigen capaciteiten te erkennen. Ook heb ik een studiecoach van Topscriptie ingeschakeld, om mijn studievaardigheden en vertrouwen te verbeteren. Ik had elke week een afspraak en dat gaf mij echt vertrouwen en zij zorgde ervoor dat ik op een andere manier naar mijn prestaties ging kijken. Als ik een bepaalde gedachte had, dan gingen we dat samen onderzoeken en leerde ik dat de werkelijkheid gelukkig anders (beter!) was.

Het heeft tijd en doorzettingsvermogen gekost, maar langzaamaan begon ik te geloven dat ik echt competent was. Ik realiseerde me dat mijn successen niet alleen te danken waren aan geluk, maar aan mijn eigen harde werk en toewijding. Ik begon mezelf te zien als een redelijk goede student die de opleiding fysiotherapie echt wel kan afronden.

Het Imposter Syndroom is een uitdaging die niet van de ene op de andere dag verdwijnt. Maar ik wil je laten weten dat er hoop is. Jij bent niet minder dan je medestudenten, ook al voelt het soms zo. Je hebt het in je om te groeien, te leren en te slagen. Geloof in jezelf en wees niet bang om je stem te laten horen.

Onthoud dat je niet alleen bent. Er zijn mensen om je heen die je steunen en begrijpen wat je doormaakt. Hou vol en heb vertrouwen in jezelf.

Uit privacy redenen is er geen foto geplaatst van Felix (fictieve naam).

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader
Chat openen
1
Hallo ????
Kunnen we je helpen?