Skip to content

Studie- en Thesistips > 3. Onderzoeksmethoden Thesis > Kwalitatief onderzoek in een Thesis

Hoe je een Interview Transcribeert: Tips, Voorbeelden en Beste Software

Thesistips Alle onderwerpen

Het transcriberen van interviews is een een belangrijke stap in de analyses van je kwalitatieve onderzoek. In dit artikel gaan we in op zien hoe je een interview kunt transcriberen, inclusief tips en suggesties voor de beste softwaretools om jouw interviews snel te transcriberen.

Tips voor het transcriberen van interviews

Voorbereiding: Zorg ervoor dat je een duidelijke opname hebt van het interview. Kies een rustige omgeving en gebruik goede audioapparatuur om de opnamekwaliteit te verbeteren. Veel studenten gebruiken een spraaksoftware app op hun telefoon. Test dit van tevoren goed uit!

Transcribeer de interviews: je kunt dit handmatig uittypen maar steeds meer studenten gebruiken automatische tranthesissoftware. Dit bespaart je een hoop tijd!

Bewerking en controle: Controleer de tranthesis zorgvuldig op fouten en onduidelijkheden. Corrigeer grammaticale fouten en onnauwkeurigheden. Het is dus niet zo dat je direct klaar bent als je software gebruikt, kijk het altijd goed na! Meestal worden transcripten in de bijlage van je Thesis opgenomen, kijk goed wat de richtlijnen zijn van jouw opleiding.

Bespaar tijd met sneltoetsen: Leer de sneltoetsen van de tranthesissoftware om sneller te kunnen typen en bewerken.

Voeg data, tijden en koppen toe om je tranthesiss overzichtelijk te maken.

Voorbeeld van (deel van) een Transcript

Geïnterviewde: David Janssen (D)

Interviewer: Mirjam de Winter (I)

Locatie: bibliotheek Schiedam

Datum: 24 oktober 2023

Tijdstip begin interview:

Introductie:

I: “Kunt u ons vertellen over uw ervaring met het onderzoeksproces?”

D: “Natuurlijk, tijdens het onderzoeken van de markttrends heb ik ontdekt dat…”

Tranthesis Software voor Studenten

We krijgen van veel studenten de vraag wat de beste software is om interviews te transcriberen. Dat is natuurlijk afhankelijk van veel factoren zoals wat jij zelf fijn werken vindt, nauwkeurigheid, de kosten, privacyoverwegingen etc. Hieronder lichten we graag twee populaire tranthesissoftware uit. Zowel Google Speech-to-text als ook Amberscribt worden door veel studenten gebruikt en kunnen we vanuit Topscriptie aanraden als het aankomt op gebruiksvriendelijkheid en accuraatheid. We zetten hieronder de voor- en nadelen van deze 2 applicaties op een rijtje:

Google Speech-to-Text

Als student kun je gebruikmaken van Google’s gratis spraakherkenningsdienst voor tranthesiss (in het België: Google Cloud spraak-naar-tekst). Als je de opnamen met je telefoon hebt gemaakt, dan is het handig om de app Google Speech-to-Text ook te downloaden!

Voordelen van Google Speech-to-Text:

  • Accuraatheid: Google Speech-to-Text maakt gebruik van AI om spraak nauwkeurig om te zetten in tekst. De transcripten zijn dus vrij accuraat (indien je goede opnames hebt gemaakt), dat scheelt werk!
  • Lage kosten: Google spraak-naar-tekst kun je elke maand gratis gebruiken voor maximaal 60 minuten audioverwerking (het 1e jaar).
  • Integratie met andere Google-services: je kunt het eenvoudig integreren in andere Google-services en applicaties.

Nadelen van Google Speech-to-Text:

Je hebt een Google Cloud account nodig

  • De nauwkeurigheid kan afnemen bij slechte opnamekwaliteit, achtergrondlawaai, meerdere sprekers of onduidelijke uitspraak.
  • Privacy en gegevens: alles staat in de cloud, wat betekent dat gegevens naar Google-servers worden gestuurd. Bij hele vertrouwelijke gesprekken, vertrouwelijks gegevens zoals bijvoorbeeld medische gegevens, kun je beter voor andere software kiezen.

Amberscript

Amberscript wordt ook door veel studenten gebruikt.

Voordelen van Amberscript:

  • Accuraatheid: ook Amberscript is heel accuraat, vooral bij duidelijke audio-opnames zonder veel achtergrondgeluid.
  • Laten nakijken door een professional: je kunt kiezen voor automatische tranthesis, maar tegen extra betaling kun je jouw transcripten ook laten uitschrijven door een professional.
  • Gebruiksvriendelijk: ook voor beginners is dit snel te begrijpen en heb jij snel je transcripten binnen!

Nadelen van Amberscript:

  1. Kosten: je kunt Amberscript kosteloos 10 minuten uitproberen, maar daarna ga je (per uur audio-opname) betalen. Gelukkig krijg je als student gereduceerde tarieven via SURF.
  2. Nauwkeurigheid afhankelijk van opnamekwaliteit: Net als bij Google kan de nauwkeurigheid van Amberscript afnemen bij slechte opnamekwaliteit, achtergrondlawaai, meerdere sprekers of onduidelijke uitspraak.
  3. Privacyoverwegingen: Het gebruik van cloudgebaseerde tranthesisdiensten zoals Amberscript (en Google) betekent dat je audio- en videobestanden naar externe servers uploadt. Bij hele vertrouwelijke gegevens is het dus niet verstandig te gebruiken.

Topscriptie heeft al ruim 6.000 studenten geholpen!

Laat ons je helpen bij je studie of het afstuderen. Ontdek wat we voor je kunnen doen.

 

Winnaar beste Thesisbureau van België

Winnaar beste Thesisbureau van België

4.8
powered by Google
js_loader

Alle onderwerpen in

Transcriberen interviews